Cazul Gorbunţov: Poliţia britanică cere Moscovei mostre de ADN ale lui Vitalie Proca (Independent)
Inspectorii britanici care investighează tentativa de asasinat, la Londra, a bancherului rus Gherman Gorbunţov, care a supravieţuit atacului, vor cere autorităţilor de la Moscova mostre de ADN ale cetăţeanului moldovean Vitalie Proca, principalul suspect pentru atac, informează cotidianul britanic The Independent.
Gherman Gorbunţov a intrat în comă şi a fost spitalizat luni de zile după ce a fost împuşcat de şase ori, în martie anul trecut. Bancherul de 46 de ani a susţinut că tentativa de asasinat a fost comandată de foşti parteneri de afaceri ai săi.
Poliţia a recuperat o mostră de ADN de la locul crimei. Totodată, au fost găsite o armă, o haină cu glugă şi o pungă, aruncate în apropierea apartamentului din Byng Street, pe Isle of Dogs, unde se afla Gorbunţov. În bazele de date medico-legale britanice nu s-a găsit o identificare, astfel că informaţia a fost transmisă în întreaga Europa pentru a încerca să se identifice suspectul.
Luna trecută, poliţia rusă a declarat că l-a arestat pe bărbatul din spatele atacului de tip mafiot, după ce un mandat internaţional de arestare a fost solicitat de poliţia română, legat de un atac separat survenit la Bucureşti (în cartierul bucureştean Vitan, unde Proca ar fi descărcat un kalaşnikov şi un pistol makarov într-un tânăr care urca în maşina lui, n.red). Suspectul, cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, a fugit la Moscova iar anchetatorii români solicită acum extrădarea acestuia.
Şi Poliţia Metropolitană (MET) din Marea Britanie vrea să vorbească cu Proca. Extrădarea sa în România va creşte şansele ca el să fie investigat despre împuşcarea lui Gorbunţov. Detectivii de la Scotland Yard aşteaptă să cunoască toate faptele înainte de a-şi face o opinie despre cine a ordonat atacul.
MET are un bun palmares în colaborarea cu poliţia română, care a trimis poliţişti la Londra timp de trei luni, anul trecut, pentru a ajuta la identificarea unor grupări infracţionale în timpul Jocurilor Olimpice, notează ziarul britanic.
Se crede că orice perspectivă ca Proca să fie adus în Marea Britanie depinde de ceea ce se întâmplă în cazul penal din România, dacă extrădarea sa la Bucureşti este stabilită. Potrivit The Independent, cererea adresată Moscovei survine într-un moment sensibil, pe fondul speculaţiilor despre moartea recentă a oligarhului rus Boris Berezovski şi al anchetei privind moartea lui Aleksandr Litvinenko, fostul ofiţer din serviciile secrete ruseşti otrăvit la Londra, în 2006.
'Sunt încrezător că ei [ruşii] vor răspunde cererii noastre, dar este încă prea devreme. Nu ştiu care va fi punctul lor de vedere', a declarat inspectorul şef Russell Taylor, care conduce ancheta privind cazul Gorbunţov.
The Independent aminteşte că soacra suspectului Proca a făcut declaraţii la un post TV din România, susţinând nevinovăţia acestuia. Ea a afirmat totodată că el nu a fost niciodată în Marea Britanie.
Implicarea lui Proca ridică posibilitatea ca Londra să fi devenit un ''câmp de luptă'', în contextul în care bande ale criminalităţii europene sunt folosite pentru a recruta asasini plătiţi pentru a rezolva dispute ce îşi au originea în Rusia. Scotland Yard a evaluat ameninţarea la adresa unor cetăţeni ruşi care locuiesc la Londra.
Relatări din mass-media româneşti sugerează că Proca a executat o pedeapsă de 12 ani închisoare pentru uciderea a două persoane în timpul unui jaf în ziua de Crăciun, în RMoldova, dar a fost eliberat în 2010. După eliberarea sa, el a obţinut un paşaport şi a călătorit frecvent peste graniţele ţării natale. Se spune că ar fi revenit acolo la doar trei zile de la atentatul împotriva lui Gorbunţov de la Londra.
Mass-media din RMoldova au relatat că el este acuzat şi de tentativa de a ucide un rival dintr-o bandă condusă de doi fraţi, pentru suma de 20.000 de euro (16.900 lire). Un bărbat cu o maşină similară cu presupusa ţintă a fost împuşcat şi rănit grav.
Gorbunţov, care a fost externat din spital şi locuieşte la o adresă secretă, a solicitat anterior autorităţilor ruse să predea Marii Britanii documente care ar putea ajuta la identificarea atacatorilor săi. 'Le cer autorităţilor să fie oneste şi să investigheze ce s-a întâmplat de o manieră corectă', a declarat el pentru The Independent, anul trecut. 'Vreau ca ei să mă interogheze rapid şi să remită rapid documentele în Marea Britanie', a adăugat.
Bancherul rus crede că a fost atacat pentru că se pregătea să ofere dovezi procurorilor ruşi despre o tentativă de asasinat eşuată împotriva fostului său partener de afaceri Aleksandr Antonov. Antonov, tatăl lui Vladimir Antonov, fost proprietar al clubului de fotbal Portsmouth Football Club, a fost împuşcat la Moscova, în 2009, dar a supravieţuit.
Avocatul lui Gorbunţov a declarat că Proca seamănă cu bărbatul surprins de camerele CCTV şi suspectat de implicare în atentat.