Gibraltar: Londra numeşte un nou guvernator

Coadă pentru a trece frontiera dintre Spania şi Gibraltar în "La Linea de la Concepcion" pe 20 septembrie 2013. (MARCOS MORENO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.09.2013

Generalul-locotenent James Benjamin Dutton a fost numit noul guvernator al Gibraltar în locul vice-amiralului Adrian Johns, a anunţat joi guvernul din Londra.

Dutton a fost în armată timp de 37 de ani, ultimii zece dintre ei în Irak şi Afganistan. În 2010 a început să lucreze în sectorul privat, a declarat guvernul printr-o notă.

"Sper anii petrecuţi în armată, împreună cu experienţa mea în afaceri m-au pregătit cu demnitate să acţionez în calitate de guvernator" au fost primele cuvinte ale lui Dutton când a aflat de numirea sa.

În afară de un guvernator, care este reprezentantul Reginei, Gibraltarul are un executiv ales în mod democratic şi condus în prezent de către Fabian Picardo.

Gibraltarul este o enclavă britanică în partea de sud a Peninsulei Iberice, revendicată de Spania. Tensiunile între Londra şi Madrid s-au reluat după instalarea, la 24 iulie, unei ponton de 70 de blocuri de beton, care ar împiedica accesul pescarilor spanioli într-o zonă bogată în fructe de mare.

A revenit în prim-plan şi proiectul de a construi un tunel subteran care leagă Europa şi Africa şi care traversează strâmtoarea Gibraltar. Raportul privind legătura dintre cele două continente (prin Spania şi Maroc), a fost prezentat în cadrul sesiunii Consiliului Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) de la Geneva, constituind programul propus pentru 2013-2015 .

Proiectul, al cărui cost de construcţie este estimat la peste 5 miliarde de euro, este considerat un catalizator pentru creşterea economiei marocane şi a întregii zone din Africa de Nord, precum şi un simbol de o mai mare integrare între Europa şi Africa.

Cu o lungime de 38 km (dintre care 28 de kilometri sub mare), tunelul feroviar care ar lega Marocul cu Spania ar putea fi gata în anul 2025. Companiile care s-au ocupat de forări şi de achiziţionarea de date pentru acest proiect au stabilit fezabilitatea tunelului care ar lega Tarifa, în Spania, cu regiunea marocană din Malabat, în apropierea Tangier (310 km nord de Rabat).

Tunelul va trece pe sub mare pe o lungime de 28 de kilometri la o adâncime de 300 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor