Ghinea, despre pierderea banilor pentru irigaţii prin Planul Naţional: Diferenţa de viziune era foarte mare

Cristian Ghinea - gov.ro
Cristian Ghinea - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că neînţelegerile cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe tema reconstrucţiei sistemului de irigaţii prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost cauzate de existenţa unei “diferenţe de viziune” foarte mare. România nu va primi niciun ban pentru irigaţii prin PNRR pe motiv că planul nu este suficient de verde.

“Din nou suntem într-o situaţie în care se vorbeşte mai mult pe surse decât direct. Am o relaţie bună cu domnul Oros. N-am niciun fel de problemă să publicăm toată corespondenţa dintre ministerele noastre. Dacă e nevoie de un fel de probă martor a ceea ce a fost acolo. Aş fi vrut să am un alt plan, am încercat să ducem discuţia către altă zonă. Vă dau un exemplu.

A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legătură. Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros şi cu subordonaţii săi în mai multe discuţii. Am fost foarte fair (corect – n.red.) şi cu Ministerul Agriculturii şi cu susţinătorii acestui proiect, eu le-am susţinut până la un punct. Diferenţa de viziune era foarte mare”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Ghinea, în esenţă, Comisia Europeană are o problemă cu aceste sisteme foarte mari de irigaţii care risipesc foarte multă apă, în condiţiile în care nu avem un cadastru al apelor.

“Nu ştim exact pe fiecare bazin hidrografic cât apă avem, câtă vrem s-o folosim pentru a produce energie electrică la baraje, câtă vrem să folosim pentru aşezări urbane şi rurale. Avem şi prin PNRR şi prin fonduri europene extinderea canalizărilor. Toată această apă trebuie să ştim exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste câţiva ani vom şti exact pe fiecare bazin hidrografic”, a continuat ministrul.

De asemenea, Ghinea a afirmat că România trebuie să aibă un proiect naţional pentru irigaţii, care să folosească banii de la Ministerul Agriculturii.

“Este singurul minister pe lângă cel pe care-l conduc care îşi face programare pentru fondurile europene proprii. Au câteva miliarde. Putem să facem eligibile irigaţiile acolo, dacă schimbăm sistemul, dacă acoperim canalele şi le digitalizăm, dacă folosim altfel de distribuţie de la canalele principale”, a mai explicat Cristian Ghinea.

Reamintim că, luni, Adrian Oros a declarat, la Digi24, cu privire la faptul că România nu va primi niciun ban pentru irigaţii prin PNRR pe motiv că planul nu este suficient de verde, că draftul trimis Comisiei Europene în noiembrie 2020 era “cel mai verde”, doar că dialogul cu Comisia a avut loc prin ministerul condus de Cristian Ghinea.

“În zona Mării Negre, ceea ce înseamnă pentru noi Dobrogea, sudul Moldovei şi nord-estul Olteniei, în ultimii 42 de ani se înregistrează o scădere a rezervei de apă din sol indiferent de regimul precipitaţiilor. Iar o dată la 4-5 ani sunt fenomene de secetă destul de drastică, cum a fost cea de anul trecut, iar fermierii înregistrează pierderi masive. Anul trecut au fost calamitate aproximativ 2,1 milioane hectare de culturi. De aceea, anul trecut când a apărut ideea PNRR-ului am găsit oportun să finanţăm din PNRR această mare nevoie. Pentru că în ultimii ani s-au alocat resurse total insuficiente pentru a face ceva”, a precizat Oros, explicând contextul în care s-a gândit ca infrastructura de gestionare a apei să fie finanţată din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne