Ghee, untul clarificat, considerat "aliment sacru"

Untul se topeşte într-o tigaie
Untul se topeşte într-o tigaie (Joern Haufe / Getty Images)

Ghee - cunoscut la noi sub denumirea de unt clarificat , este folosit foarte des în bucătăria asiatică, îndeosebi în cea indiană, unde e considerat "aliment sacru".

Este un aliment cu proprietăţi nutritive şi terapeutice deosebite, mai bun decât untul obişnuit - net superior acestuia în toate privinţele.

Texte străvechi descriu proprietăţile sale valoroase şi spun ca gheea bine preparată şi obţinută din unt de bună calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar şi 100 de ani (odată cu trecerea timpului chiar s-au constatat îmbunătăţiri din punct de vedere calitativ ).

Dintre proprietăţile sale benefice : hrăneşte toate ţesuturile şi organele, este întineritor, face pielea mai frumoasă, moale şi suplă, conţine vitaminele Aşi D , este antioxidant şi detoxifiant, îmbunătăţeşte vederea , stimulează memoria şi inteligenţa, ajută la scăderea colesterolului, redă strălucire părului, unghiilor şi pielii.

Are gust plăcut, dulceag, miros frumos. Dacă are un gust amărui sau de ars, nu îl mai folosim, înseamnă că nu a fost preparat corespunzător.

Este recomandat tuturor vârstelor, atât copiilor, cât şi bătrânilor. Se utilizează atât intern cât şi extern, ca atare sau în combinaţii.Dă gust plăcut alimentelor în care se adaugă, se foloseşte în locul untului obişnuit , în cantitate mai mică decât untul ( o lingură de ghee echivalează cu 3, 4 linguri de unt sau alt ulei), se digeră uşor, este hrănitor.

Atunci când este preparat corect, poate fi păstrat la temperatura camerei timp de ani de zile, fara a se altera: nu mucegăieşte, nu râncezeşte.

Nu necesită adăugare de conservanţi sau păstrare la frigider. Se poate folosi în prepararea prăjiturilor, ele devin mai fragede şi nu se lipesc de tavă.

Gheea se prepară din unt de vacă, bogat în grăsime şi nesărat( de preferinţă ecologic,dar e bun şi cel obişnuit cu 85%bgrasimi), pe care îl topim într-un vas de inox, la foc mic . În primele minute de fierbere, untul topit conţine multe particule albe, ce reprezintă apa şi anumite proteine şi grăsimi din lapte, care încep să se separe de ghee.

Apa prezentă în unt începe să iasă la suprafaţă sub forma de spumă alb-gălbuie, care va fi îndepărtată cu o lingură de inox, pe parcursul formării ei, până la evaporarea completă.

Untul începe să devină din ce în ce mai transparent; procesul s-a terminat când untul e perfect transparent, are o culoare foarte frumoasă, galben aurie strălucitoare şi o aromă deosebită de nucă .

După 10 min. se strecoară printr-un tifon sau strecurătoare din inox pentru a-l separa de ceea ce s-a depus pe fundul vasului, şi îl punem într-un borcan cu capac pe care îl vom pastra la temperatura camerei până în momentul folosirii. Dintr-un kg. unt se obţin 700g ghee.

Se spune că este bine ca atunci când îl preparăm să fim atenţi, concentraţi, să avem cât mai puţine gânduri. Cu cât avem mintea mai pură, cu atât va fi mai bună gheea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură