Germania şi Austria înăspresc controalele comune la frontieră

Autorităţile germane şi austriece au intensificat măsurile de securitate la graniţa comună, afirmând că această măsură urmăreşte să combată criminalitatea şi imigraţia ilegală.
Un poliţist german verifică un camion la frontiera germano-austriacă, în apropiere de Freilassing, Germania (arhivă). (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
01.06.2018

Austria şi Germania au început vineri să înăsprească securitatea la frontiera comună, adoptând măsuri suplimentare precum patrule cu trei membri ai forţelor de poliţie şi supravegherea sporită a trenurilor de marfă.

Controalele sporite, care vor fi evaluate după o perioadă de trei luni, vor implica membri ai poliţiei federale germane şi austriece şi ai poliţiei landului german Bavaria, care se învecinează în mod direct cu Austria şi a fost marcat de mari afluxuri de imigranţi prin ţara vecină în ultimii ani.

Măsurile se vor concentra în special pe trenurile de marfă, a precizat Thomas Borowik, purtătorul de cuvânt al poliţiei federale din capitala bavareză, München, potrivit Deutsche Welle. În 2017, aproximativ 1.000 de imigranţi au fost descoperiţi călătorind cu trenuri de marfă în acea zonă a Germaniei.

“Dorim să punem capăt intrărilor ilegale şi periculoase cu aceste trenuri şi să prevenim accidentele”, a afirmat Borowik, adăugând că imigranţii deseori îşi riscă viaţa călătorind între vagoane sau pe acoperişul acestora.

Ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Hermann, a declarat luna trecută că măsurile de securitate mai dure sunt necesare pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului.

În Spaţiul Schengen, din care fac parte aproape toate statele UE, inclusiv Germania şi Austria, controalele de frontieră ar trebui să fie impuse doar în cazuri excepţionale şi temporar.

Totuşi, Germania a introdus puncte de control la graniţa cu Austria în septembrie 2015, pe fondul creşterii masive a numărului de imigranţi şi refugiaţi care doreau să pătrundă în ţară. Deşi măsurile ar fi trebuit să expire în 12 mai, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat în luna aprilie că doreşte o prelungire a acestora.

Austria, Franţa, Danemarca, Suedia şi Norvegia se află printre statele Schengen care au impus controale de frontieră temporare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor