Germania: O iniţiativă de interzicere a partidului de extremă-dreapta (NPD), primită cu scepticism
alte articole
Germania a iniţiat o nouă acţiune pentru a scoate în afara legii partidul Partidul Naţional-Democrat (NPD, de extremă-dreapta), pe fondul temerilor că o astfel de interzicere ar reuşi şi că aceasta ar reduce în mod semnificativ manifestările violente ale extremei drepte din această ţară. Pe de altă parte, dacă moţiunea depusă marţi la Curtea Constituţională germană de 16 landuri va fi respinsă, extremismul de dreapta va înflori în Germania, avertizează unii analişti preluaţi de Der Spiegel.
Landurile susţin că NPD îmbrăţişează o ideologie rasistă şi violentă, similară cu cea adoptată de partidul nazist al lui Hitler, dar şi că formaţiunea doreşte să răstoarne ordinea democratică prin acţiuni militante.
Moţiunea citează o broşură NPD, destinată oficialilor partidului, în care se susţine că 'un african, un asiatic sau un oriental nu poate fi niciodată un german, deoarece nişte documente tipărite nu le schimbă moştenirea biologică. Prin urmare, membrii altor rase vor rămâne mereu entităţi străine, indiferent cât timp trăiesc în Germania'.
De asemenea, potrivit semnatarilor moţiunii, NPD îi glorifică indirect pe liderii nazişti, inclusiv pe Adolf Hitler şi pe Rudolf Hess, şi minimalizează gravitatea crimelor naziste.
Pe de altă parte, mulţi politicieni rămân sceptici că instanţa se va pronunţa împotriva NPD şi sunt îngrijoraţi că, în cazul în care nu va face acest lucru, partidul s-ar bucura de o repetare a impulsului primit în 2003, atunci când ultima încercare de a-l scoate în afara legii a eşuat.
La momentul respectiv, Curtea Constituţională a respins moţiunea, deoarece unele mărturii aparţineau unor informatori guvernamentali cu funcţii înalte în partid - ceea ce afecta cazul, după cum a susţinut instanţa. Noua încercare nu se bazează pe mărturiile informatorilor şi are, deci, şanse mai mari, explică Der Spiegel.
Pe de altă parte, drept dovadă a cât de mari sunt îndoielile privind reuşita acestei acţiuni, guvernul cancelarului Angela Merkel şi Bundestag-ul au refuzat sa semneze moţiunea.
Curtea Constituţională a făcut deja clar faptul că simpla similitudine cu partidul nazist nu este suficientă pentru o interzicere a NPD. Soluţia, notează publicaţia germană, ar fi să se demonstreze că NPD acţionează pentru a distruge democraţia prin violenţă, însă rămâne greu de dovedit că este vorba de o ameninţare reală, date fiind dimensiunile relativ mici ale NPD (doar 5.400 de membri) şi cele 1,3 procente obţinute la la alegerile generale din luna septembrie.
'Este un partid neo-nazist, rasist, orientat spre violenţă, care are nevoie de un război civil pentru a ajunge la Al Patrulea Reich', a declarat Hajo Funke, un cunoscut analist al partidelor de extremă-dreaptă germane pentru Spiegel Online.
'Programul de repatriere promis în timpul campaniei electorale - care prevede expulzarea a 10 milioane de străini în ţările lor de origine - este mai radical decât cel profesat de Partidul Nazist în manifestul său de înfiinţare din 1920 cu privire la evrei', a subliniat acesta.
Potrivit Der Spiegel, se aşteaptă ca instanţa să ajungă la o decizie în termen de 1-2 ani. De asemenea, o interdicţie pentru NPD ar pune capăt finanţării publice la care partidul este îndreptăţit ca partid legitim. În prezent, veniturile sale au impulsionate de reprezentarea sa în două parlamente de land, în Saxonia şi Mecklenburg-Pomerania de Vest.
NPD a primit finanţare publică de circa 300.000 de euro pe trimestru, însă plăţile au fost oprite în urma unei hotărâri a Curţii Constituţionale în ultima lună, deoarece partidul trebuie să plătească o amendă de 1,27 milioane de euro, din cauza unor nereguli apărute în declaraţiile sale fiscale pentru anul 2007.
Potrivit programului de ştiri de seară al televiziunii publice, Tagesschau, NPD a primit peste 20 de milioane de euro de euro de la stat din 2003, anul ultimei încercări eşuate de a-l închide.