Germania: Martin Schulz demisionează din funcţia de lider al social-democraţilor
alte articole
Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a demisionat din funcţia de lider al Partidului Social-Democrat din Germania. Andrea Nahles a fost nominalizată ca succesor, însă numirea ei va fi supusă votului partidului în luna aprilie.
Martin Schulz a anunţat marţi că demisionează din poziţia de lider al social-democraţilor germani (SPD).
Acesta, care nu a reuşit să ocupe funcţia de cancelar din partea partidului, a luat decizia după câteva zile de dezbateri în cadrul SPD.
“Prin decizia mea de a demisiona şi de a nu face parte din guvern, doresc să pun capăt dezbaterilor din cadrul SPD, astfel încât membrii partidului să se poată concentra cu adevărat pe acordul de coaliţie”, a declarat Schulz reporterilor.
“Renunţ la această poziţie fără amărăciune sau resentimente”, a afirmat el, la aproape un an după ce a fost ales în funcţia de lider al SPD cu 100% dintre voturi.
Fostul ministru al Muncii şi actualul lider al grupului parlamentar al SPD, Andrea Nahles, a fost nominalizată să îi ia locul printr-o decizie unanimă a liderilor SPD, a adăugat Schulz.
Dacă va fi aleasă la conferinţa partidului ce va avea loc la Wiesbaden, în luna aprilie, Nahles va deveni prima femeie care va conduce SPD în istoria sa de 150 de ani. La principala funcţie de conducere a partidului, Nahles va avea un competitor în persoana primarului oraşului Flensburg, Simone Lange.
Primarul oraşului Hamburg, Olaf Scholz, care este pe cale să devină următorul ministru de Finanţe al Germaniei, va conduce provizoriu partidul până la congresul acestuia din 22 aprilie.
Anunţul făcut marţi de Schulz pune capăt unei săptămâni furtunoase pentru acesta, după ce partidul său a încheiat miercurea trecută un acord de coaliţie cu creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel şi cu aliaţii lor bavarezi din Uniunea Social-Democrată (CSU).
La doar două zile după încheierea acordului, Schulz a anunţat că renunţă la intenţia de a deveni următorul ministru de Finanţe al Germaniei, după un val puternic de critici venit din interiorul SPD pe motivul că ar urmări acest post, deşi iniţial afirmase că nu va ocupa vreo funcţie în următorul guvern german.
Schulz a mai fost criticat şi de colegul său din SPD şi actualul ministru de Externe, Sigmar Gabriel, pentru faptul că ar urmări să ocupe postul de ministru al Finanţelor.
Tulburările de la nivelul superior al conducerii SPD a distras atenţia de la încercările liderilor partidului de a-i convinge pe membrii acestuia să accepte acordul privind coaliţia. Cei 464.000 de membri SPD vor vota acordul în cadrul unui scrutin prin corespondenţă iar rezultatul urmează să fie anunţat în 2 martie.
Partidul de centru-stânga este încă divizat în ceea ce priveşte participarea la cel de-al doilea mandat de patru ani la “marea coaliţie” împreună cu Merkel. În cadrul alegerilor generale din septembrie 2017, SPD a obţinut cel mai slab rezultat electoral de după război – 20,5%.