George Soros: 'Grecia nu îşi va putea plăti niciodată datoria'
Datoria Greciei ar trebui redusă, în caz contrar ţara riscă să nu îşi revină niciodată, a avertizat miliardarul american de origine ungară George Soros, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel.
'Toată lumea ştie că (Grecia) nu îşi va putea plăti niciodată datoria', a declarat cunoscutul magnat. Grecia este aproape de un excedent bugetar primar, după multă durere şi suferinţă, a adăugat Soros, ale cărui speculaţii împotriva lirei au forţat Marea Britanie să se retragă din Mecanismul Ratei de Schimb în 1992.
'Dacă sectorul oficial ar putea renunţa la rambursare cât timp Grecia îndeplineşte condiţiile impuse de troică [alcătuită din Fondului Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană]', 'capitalul privat s-ar întoarce, iar Grecia ar putea recupera rapid', susţine Soros. 'Pot garanta din experienţa personală că investitorii se vor înghesui spre Grecia, odată ce ameninţarea datoriei va fi eliminată', a adăugat el.
De altfel, premierul grec, Antonis Samaras, a cerut recent o nouă reducere a datoriei pentru ţara sa. Ceea ce este important pentru mine este ca aceasta să nu amâne prea mult o soluţie, a explicat el. Cu toate acestea, avertizează Der Spiegel, guvernul german respinge ideea unei ştergeri a datoriei publice greceşti. În cel mai bun caz, doreşte să discute despre rate mai mici ale dobânzii şi despre scadenţe mai lungi - măsuri pe care mulţi economişti le consideră insuficiente pentru a rezolva problemele.
Pe de altă parte, explică Soros, Germania 'ar trebui să îşi amintească că a beneficiat de trei ori de pe urma ştergerii datoriei, prin Planurile Dawes şi Young şi în legătură cu Planul Marshall'
În cazul în care cancelarul german Angela Merkel nu îşi va schimba politicile faţă de Europa, a precizat Soros, victoria sa în alegerile de luna trecută va fi doar o 'victorie a la Pirus'.
'Situaţia care a apărut din criză nu este nici tolerabilă, nici stabilă... Situaţia actuală nu este rezultatul vreunui complot malefic german. Dar Germania nu poate scăpa de responsabilităţile şi obligaţiile care îi revin din rol. Germania trebuie să înveţe să acţioneze ca un hegemon benign. Acest lucru i-ar oferi Germaniei recunoştinţa durabilă a celorlalte ţări, în prezent subordonate acesteia, la fel cum Statele Unite au câştigat alianţa de durată a Europei prin Planul Marshall', a precizat Soros. 'Imposibilitatea de a face acest lucru', a avertizat el, 'va duce la dezintegrarea şi la eventualul colaps al Uniunii Europene'.
'Multe naţiuni au trăit coşmaruri şi au supravieţuit. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu este o naţiune. Este o asociaţie incompletă de state suverane, care nu va supravieţui unui deceniu sau mai mult de stagnare. Acest lucru nu este în interesul Germaniei. Ea va părăsi Europa într-o situaţie mai proastă decât atunci când a intrat în Uniunea Europeană', subliniază miliardarul.