Geoană, despre Deveselu: E pur defensiv. Dacă Rusia doreşte să vadă cu propriii ochi, n-avem nimic de ascuns

Mircea Geoană (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Popescu
04.02.2022

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi seara, la Digi24, că scutul de la Deveselu nu este negociabil, dar că Alianţa este deschisă la dialog, la transparenţă, la măsuri utile pentru climatul de securitate din Europa. În plus, Geoană a afirmat că, în cazul în care doreşte, Rusia poate să se încredinţeze cu propriii ochi, pe bază de reciprocitate, că instalaţia militară de la Deveselu este pur defensivă.

“Dacă Federaţia Rusă doreşte să vadă cu propriii ochi - înţeleg că şi partea română, şi partea americană nu ar avea o dificultate în a permite inspecţii reciproce a acestor facilităţi - n-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil, pentru că el nu are de-a face cu Federaţia Rusă.

Ceea ce nu este negociabil este libera decizie a statelor europene să-şi aleagă direcţia pe care vor să o urmeze şi sub nicio formă ideea de a ne reîntoarce în trecut, înainte de 1997, acestea sunt lucruri care nu sunt de negociat, în timp ce altele sunt de negociat”, a precizat oficialul NATO.

De asemenea, Geoană a afirmat că acţiunile agresive şi ameninţătoare ale Rusiei din ultimii ani n-au făcut decât să unească Occidentul:

“Multă vreme Federaţia Rusă a încercat să divizeze Europa şi Occidentul. Ce a reuşit să facă Federaţia Rusă prin aceste acţiuni extrem de agresive? Să unească Occidentul cum n-a fost unit de foarte multă vreme. NATO n-a avut nicio prezenţă militară semnificativă pe flancul estic până în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea”.

Potrivit secretarului adjunct al NATO, Moscova trebuie să înţeleagă că acest tip de politică “nu-i serveşte interesele”:

“Noi dorim o relaţie constructivă, o relaţie predictibilă, de ce nu, o relaţie statornică cu Federaţia Rusă. N-avem nimic împotriva acestei ţări, o mare naţiune europeană”, a adăugat Geoană.

Totodată, Geoană a atras atenţia asupra campaniei masive de propagandă şi dezinformare pe care o desfăşoară Kremlinul şi a dat asigurări că “nu există niciun risc iminent de securitate la adresa NATO”.

“Vreau să ştie publicul românesc că suntem atenţi la tot acest repertoriu şi că suntem pregătiţi să facem faţă oricăror situaţii şi să ajutăm Ucraina de o manieră neprovocatoare, încercăm să-i ajutăm pe rezilienţă, pe rezistenţă cibernetică, pe securitate energetică - un subiect pe care îl discutăm foarte des, inclusiv în România, ţinând cont că Federaţia Rusă în mod deliberat nu furnizează cantitatea de gaze pentru Europa, pentru a crea dificultăţi pentru noi şi pentru Ucraina, deci întreg spectrul de riscuri de securitate se află pe mâini bune, aici, la NATO şi luăm măsuri vigilente, prudente şi extrem de serioase şi în aceste domenii”, a mai precizat Mircea Geoană.

Reamintim, în acest context, că purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat, miercuri, decizia SUA de a trimite trupe suplimentare în Europa, o parte dintre acestea, respectiv 1000 de soldaţi, ajungând şi în România. Kirby a precizat că dislocarea trupelor în România vine la solicitarea ţării noastre în cadrul unei discuţii purtate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu ministrul român Vasile Dîncu.

Mai reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban, că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia. De asemenea, Putin a susţinut că cerinţele Rusiei de garantare a securităţii, printre care şi retragerea NATO la graniţele din 1997, au fost ignorate de SUA şi NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor