Geoană aprinde fitilul. "Rupe şi de la USR. E bine că va candida, sau se sparge votul în 10.000 de ţăndări şi nu mai înţelegem nimic din el?"

Mircea Geoană (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
05.09.2024

Candidatura lui Mircea Geoană, care este pe cale să îşi anunţe oficial intrarea în cursă după demisia din NATO, a stârnit vâlvă în rândul partidelor care speră să câştige preşedinţia României. Subiectul a fost dezbătut în emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, cu invitaţii lor - Cristian Seidler (USR), Daniel Constantin (PNL) şi Marius Humelnicu (PSD).

Răzvan Zamfir: Domnule Seidler, dacă tot am început cu dumneavoastră, să vă spunem de unde am pornit în această discuţie despre Oculta Mondială. Domnul Geoană a anunţat că îşi va depune demisia pe 10 septembrie. Deci domnul Geoană încheie cu NATO săptămâna viitoare şi după aia îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale. Şi vreau să ştiu...

Radu Buzăianu: Şi îşi programează şi un SPA la Vantu în traiectorie...

Răzvan Zamfir: Parcă v-a neliniştit un pic, nu?

Cristian Seidler (USR): Nu, dimpotrivă, ştiu de candidatura domnului Geoană de anul trecut.

Răzvan Zamfir: Deci e bine că va candida şi domnul Geoană la alegerile astea, sau se sparge votul în 10.000 de ţăndări şi nu mai înţelegem nimic din el?

Cristian Seidler: Eu sunt un om care chiar crede în democraţie şi în dreptul fiecăruia de a candida. Domnul Geoană are, evident, dreptul de a candida. Acum, că domnul Geoană nu e independentul care se dă, când ai fost preşedinte la PSD, ce poţi să fii?

Radu Buzăianu: Vedeţi dumneavoastră, el ia din voturile PSD-ului cumva. Adică el face cumva un deserviciu PSD-ului. Nu mai putem să-l invocăm în favoarea PSD-ului pe Geoană care ia de la PSD.

Cristian Seidler: Dar eu nu-l invoc în favoarea PSD-ului. Eu doar vorbesc despre cine este persoana Mircea Geoană. Este acel fost preşedinte al PSD, fost candidat la prezidenţiale, echipat cu tot felul de epitete de un fost domn preşedinte, care înţeleg că a apărut în nişte filmuleţe pentru 2009, care a fost la SPA când trebuia să facă orice altceva, dar asta e, care înţeleg că are o colecţie interesantă de ceasuri de la domnul Vanghelie, care a fost secretar general adjunct al NATO, să descriem personalitatea în deplinătatea capacităţilor sale.

Radu Buzăianu: Domnule Humelnicu, dacă va câştiga domnul Geoană, un PSD-ist al nostru a câştigat, v-am spus că o să câştige un social-democrat, veţi veni cu aşa ceva, sau nu se pune problema?

Marius Humelnicu (PSD): Noi credem că domnul Marcel Ciolacu va câştiga. În legătură cu dl Geoană, acesta e adevărul şi istoria, că a fost preşedintele Partidului Social Democrat, acum, după cum am înţeles, ar fi susţinut, sau există această posibilitate de a fi susţinut de acest nou grup intrat la Camera Deputaţilor din deputaţi de la Partidul Naţional Liberal, USR, REPER etc. Nu ştiu dacă va fi aşa, dar dacă va fi şi va fi susţinut şi va avea reprezentanţi în secţiile de votare...

Răzvan Zamfir: Domnule Daniel Constantin, v-a băgat şi pe dumneavoastră un pic în discuţie, că a zis că reprezentanţi de la USR, REPER şi PNL... De la dumneavoastră aveau şi pretenţii colegii PSD, să nu daţi oameni la noua formaţiune.

Daniel Constantin (PNL): Nu ştiu, sincer, să vă spun cine va pleca acolo. Probabil că sunt şi colegi care nu se regăseau pe listă. Domnul Pecingina, din câte ştiu, era într-un proces de excludere din partid. Nu ştiu dacă mai era membru al Partidului Naţional Liberal, sau dacă era în această procedură. Asta contează mai puţin. Ce pot să spun şi eu este că, într-adevăr, domnul Geoană probabil că va rupe un electorat important, având în vedere trecutul domniei sale din zona de stânga.

Am văzut şi virulenţa colegului de la USR. Eu vă mărturisesc că asta îmi confirmă anumite lucruri care au ieşit din cercetările sociologice pe care le-am văzut şi eu, că domnul Geoană rupe şi din electoratul USR. Probabil că de asta, la un moment dat, din câte am înţeles, s-au şi gândit că poate să fie o opţiune pentru domniile lor, dar nu vreau să intru în discuţia aceasta.

Ne concentrăm pe candidatura domnului Ciucă. Noi ne uităm la ce se întâmplă şi pe partea stângă. E pentru prima dată când avem pe partea stângă mai mulţi candidaţi. Au mai fost, dar nu de calibrul care să se capitalizeze în zona respectivă. Acum, într-adevăr, e o competiţie şi acolo.

Răzvan Zamfir: Dar Geoană nu ia şi de la dumneavoastră?

Daniel Constantin: Nu ştiu să vă spun, vom vedea. Eu am văzut din cercetări că, într-adevăr, marea parte a voturilor vine din zona social-democraţiei şi sunt şi votanţi USR, cel puţin la ultimele alegeri, care şi-au exprimat aceasta... Aşa am văzut eu din cercetări. Din zona de dreapta autentică PNL, eu nu cred că vor fi foarte multe.

Radu Buzăianu: Deci generează un haos sociologic, domnul Geoană, prin participarea în aceste alegeri.

Daniel Constantin: Recunoaştem că se întâmplă lucrul acesta, este un jucător care a apărut şi care are un capital. Din punctul meu de vedere, nu cred că îl va ajuta lucrul acesta să intre în turul 2, dar va fi un jucător, să spunem aşa, pe scena politică.

Radu Buzăianu: Dar vă întreb, domnule Constantin, la PNL chiar nu s-a vorbit niciodată despre susţinerea domnului Geoană? Nu s-a pus problema niciodată, niciodată, niciodată?

Daniel Constantin: Nu am aceste informaţii. Cel puţin nu au ajuns la urechile mele.

Răzvan Zamfir: Domnule Seidler, ce au făcut, domnule, colegii dumneavoastră? I-au făcut partid lui Geoană?

Cristian Seidler: Păi staţi un pic, că înţeleg că au ajuns, în schimb, la urechile domnului Daniel Constantin cum că s-ar fi pus problema în USR vreodată ca Geoană să fie susţinut la preşedinţie. E foarte interesant, pentru că la urechile mele nu a ajuns niciodată nici măcar o discuţie în glumă pe subiectul ăsta, dimpotrivă. Aşa că astea sunt nişte invenţii pe care nu ştiu cine le-a inventat.

Daniel Constantin: Acum, poate am greşit eu. Eu v-am spus că aşa am auzit, dacă e aşa... cer scuze.

Cristian Seidler: Aţi auzit absolut greşit. Niciodată nu s-a pus nici pe acel nivel.

Radu Buzăianu: E bine că am lămurit. Dar e interesant că pare că la PNL eu am auzit că s-a discutat, la USR am văzut că s-a discutat, sunt convins că şi la PSD s-o fi discutat, că domnul Ciolacu, la un moment dat, nu voia să candideze şi...

Răzvan Zamfir: Măcar la ziua lui Tucă s-a discutat... Să revenim. Deci foştii dumneavoastră colegi, domnule Seidler, îi fac partid lui Geoană sau, dumneavoastră, ce aţi auzit de povestea asta?

Cristian Seidler: Am auzit că nişte foşti colegi de la noi, foşti colegi de la PNL, şi înţeleg ca şi domnul Daniel Florea, care pare că fusese primarul sectorului 5, care era la PSD, care e la AUR acum, ar fi trecut... Oricum, toţi nişte personalităţi politice foarte puternice şi cu greutate, că altfel nu ar fi fost aleşi de către popor în circumscripţiile lor electorale, au trecut la acest nou partid, care, pe surse, se spune că ar fi al domnului Geoană, dar în realitate este un alt conglomerat de traseişti politici care îşi construiesc o barcă nouă pe care să supravieţuiască şi următoarele două cicluri electorale.

Răzvan Zamfir: Ai spus despre foşti colegi şi hai să vorbim un pic şi despre actualii. Eu am tot zis de câteva zile că...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor