General rus în retragere îi cere lui Vladimir Putin să demisioneze, îl acuză că încearcă să provoace un război cu Ucraina
alte articole
Generalul rus în rezervă Leonid Ivaşov, în prezent preşedintele unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei, sau să-şi dea demisia şi „să renunţe la criminala politică de provocare a unui război” cu Ucraina, transmit DW şi Daily Mail.
„Încercările de a face pe cineva să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă prin ultimatumuri şi ameninţări şi cu forţa sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenţia mass-media abia duminică, 6 februarie.
Eventuala utilizare a forţei militare de către Moscova împotriva Kievului va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două ţări şi va duce la moartea a zeci de mii de oameni, se menţionează în text, care afirmă că acutizarea tensiunilor legate de Ucraina „are un caracter artificial şi meschin pentru unele forţe”, inclusiv din Federaţia Rusă.
Generalul avertizează că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni extrem de severe” şi se va transforma „într-o ţară paria pe arena internaţională”, se subliniază în apelul semnat de Leonid Ivaşov.
Liderul „Adunării ofiţerilor din întreaga Rusie” consideră că există ameninţări la adresa Federaţiei Ruse, dar că acestea nu sunt critice. Principala ameninţare pentru Rusia este de ordin intern, afirmă Leonid Ivaşov, care este cunoscut pentru aderenţa sa la ultraconservatorii naţionalişti ruşi.
„Toate domeniile vitale, inclusiv demografia, sunt în degradare continuă”, se explică în continuare în text. Cauzele sunt, potrivit generalului, „incapacitatea completă şi lipsa de profesionalism a sistemului de putere şi de administraţie”, precum şi „pasivitatea şi dezorganizarea societăţii”.
În numele ofiţerilor ruşi, generalul (r.) Leonid Ivaşov îi cere lui Putin să renunţe la ”politica criminală de provocare a unui război” şi să-şi dea demisia.
Generalul a fost unul dintre cei mai respectaţi generali din Rusia şi este cunoscut ca un naţionalist dur, încă susţine sistemul sovietic şi este apropiat de rămăşiţele Partidului Comunist.
De când a fost concediat de Putin în 2001, el a devenit un critic înverşunat al preşedintelui rus şi i-a cerut frecvent să demisioneze şi l-a acuzat de „crime împotriva Rusiei”.
Cea mai recentă intervenţie a lui arată că există cel puţin o oarecare opoziţie faţă de un război cu Ucraina în interiorul Rusiei şi evoluţia apare după ce a fost semnată o petiţie de 5.000 de cetăţeni, prin care îi cer lui Putin anularea conflictului.
Ivaşov a spus: „În ceea ce priveşte ameninţările externe, ele sunt cu siguranţă există. Dar, conform evaluării experţilor noştri, ele nu sunt în prezent critice, de ameninţare directă a existenţei statului rus şi interesele sale vitale.
Comentând scrisoarea, Daily Mail îl citează pe expertul Michael McFaul, care a fost anterior ambasador al SUA în Rusia: „Este o evoluţie importantă. La un moment dat, generalul Ivaşov era unul dintre cei mai respectaţi duri din Ministerul rus al Apărării."
„Generalii ruşi nu se implică de obicei în dezbaterile de politică publică”.
În scrisoarea sa, Ivaşov susţine că Ucraina are dreptul la autoapărare ca naţiune independentă, iar reacţia internaţională faţă de anexarea Crimeei „demonstrează în mod convingător eşecul politicii externe a Rusiei”.
„Vor exista zeci de mii de bărbaţi tineri şi sănătoşi morţi şi de o parte şi de cealaltă, ceea ce va afecta cu siguranţă situaţia demografică viitoare din ţările noastre aflate oricum pe moarte.”
„Pe câmpul de luptă, dacă se va întâmpla acest lucru, trupele ruse se vor confrunta nu numai cu militari ucraineni, printre care vor fi mulţi ruşi, ci şi cu personal şi echipamente militare din multe ţări NATO, iar statele membre ale alianţei vor fi obligate să declare război Rusiei.”
Ivaşov a mai adăugat că o astfel de invazie ar „ameninţa pacea şi securitatea internaţională” şi ar duce la sancţiuni grele pentru Rusia.
El a spus: „Preşedintele şi guvernul, Ministerul Apărării nu pot să nu înţeleagă astfel de consecinţe, nu sunt atât de proşti”.
Generalul se întreabă atunci de ce Putin ar risca o asemenea ostilitate şi conflict, concluzionând că este o distragere a atenţiei de la problemele interne ale ţării.
El a afirmat: „În opinia noastră, conducerea ţării, realizând că nu este capabilă să scoată ţara din criza sistemică care poate duce la o revoltă a poporului şi o schimbare a puterii în ţară, cu sprijinul oligarhilor, birocraţilor corupţi, mass-media de stat şi forţelor de securitate au decis să activeze linia politică pentru distrugerea definitivă a statalităţii ruse şi exterminarea populaţiei indigene a ţării".
„Războiul este mijlocul care va rezolva această problemă pentru a-şi păstra puterea antinaţională pentru o vreme şi pentru a păstra bogăţia furată de la popor. Nu putem sugera nicio altă explicaţie."