Gazprom îşi va primi banii de la MoldovaGaz. Guvernul a plătit în avans suma compensaţiilor pentru consumatori

Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Guvernul Republicii Moldova informează că în baza deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans către S.A. „MoldovaGaz” a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici conform prognozei efectuate şi prezentate de către S.A. „Moldovagaz” pentru lunile ianuarie-martie 2022, în sumă de aproximativ 469 milioane de lei.

Totodată, prin derogare de la prevederile Codului vamal al Republicii Moldova se permite amânarea plăţii taxei pe valoare adăugată datorată de MoldovaGaz statului.

Astfel, Executivul notează că toate aceste măsuri vor asigura achitarea integrală, până la finele zilei de 20 ianuarie, de către SA „MoldovaGaz” a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022, către SAP „Gazprom”, astfel asigurând livrarea gazelor naturale pentru consumatori.

La sfârşitul perioadei de aplicare a compensaţiilor în cazul în care suma avansului va depăşi suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, soldul va fi restituit de SA „MoldovaGaz” către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Parlamentul moldovean a aprobat joi, instituirea stării de urgenţă pe piaţa gazelor naturale, pe o perioadă de 60 de zile. Principalul motiv care a impus luarea unor măsuri rapide de către Guvern a fost scrisoarea expediată de Gazprom privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 21 ianuarie 2022, în cazul în care avansul de 50% pentru consumul din luna ianuarie nu va fi efectuat în termen.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a subliniat, în context, că MoldovaGaz, care are acţionar majoritar acelaşi Gazprom, nu a reuşit să găsească soluţii pentru a achita integral şi la timp consumul.

„Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale faţă de consumatori şi furnizor, ameninţă să lase consumatorii fără gaze”, a subliniat premierul moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe