Iranul, Rusia şi China încep manevre militare comune în Oceanul Indian


Nave de luptă iraniene.
Nave de luptă iraniene. (Captură Foto)

Iranul, Rusia şi China vor începe, vineri, exerciţii navale comune pe o perioadă de trei zile în Oceanul Indian, pentru a consolida „securitatea comună”, a declarat joi un oficial naval iranian.

Anunţul manevrelor coincide cu vizita oficială a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Moscova, unde a afirmat că Teheranul „nu are limite pentru extinderea legăturilor cu Rusia”.

Exerciţiile au loc şi în timpul discuţiilor de la Viena, care vizează salvarea unui acord nuclear din 2015 între Iran şi puterile mondiale, inclusiv Rusia şi China. Acordul respectiv a oferit Teheranului un mod de a ocoli sancţiunile internaţionale paralizante, în schimbul unor limitări profunde ale programului său nuclear.

În mai 2018, preşedintele Donald Trump a retras unilateral SUA din acord şi a reimpus sancţiuni, ceea ce a determinat Teheranul să înceapă să renunţe la angajamentele asumate.

Purtătorul de cuvânt pentru exerciţii, amiralul Mustafa Tajeddini, a declarat pentru televiziunea de stat că acestea vor include "participarea a 11 unităţi de marină din forţele armate ale Iranului, trei unităţi din marina Gărzilor Revoluţionare, trei unităţi din Rusia şi două unităţi din China", adăugând că acestea vor avea loc pe o suprafaţă de 17.000 de kilometri pătraţi în nordul Oceanului Indian.

Cele trei ţări au organizat exerciţii similare în Golful Oman şi Oceanul Indian la sfârşitul anului 2019, când tensiunile crescuseră între Iran şi vecinii săi arabi din Golf, aliaţi cu SUA.