Gazeta Wyborcza: Străinii nu sunt o povară pentru bugetul britanic

Odată cu apropierea alegerilor legislative din 2015, premierul britanic David Cameron îi ia drept ţintă pe străini. Însă, după cum subliniază cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International, Cameron uită că, prin munca lor dură, imigranţii contribuie la prosperitatea Marii Britanii.
Premierul britanic David Cameron. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2014

Odată cu apropierea alegerilor legislative din 2015, premierul britanic David Cameron îi ia drept ţintă pe străini. Însă, după cum subliniază cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International, Cameron uită că, prin munca lor dură, imigranţii contribuie la prosperitatea Marii Britanii.

David Cameron doreşte să câştige simpatia compatrioţilor eurosceptici şi să camufleze problemele cu care se confruntă propriul său guvern prin alimentarea unei ambianţe xenofobe şi punând în discuţie unul dintre principiile Uniunii Europene (UE): libera circulaţie a cetăţenilor şi privilegiile ce rezultă de aici.

Dumincă, 6 ianuarie, premierul britanic 's-a luat' încă o dată de polonezi, ameninţând cu tăierea alocaţiilor acordate părinţilor ce muncesc şi îşi plătesc impozitele în Marea Britanie, dar care şi-au lăsat copiii în ţările de origine. Pentru polonezii din Polonia, sumele ar putea părea importante: 81,2 lire sterline (98 de euro) pe lună pentru primul copil şi 53,6 lire pentru un al doilea, însă la scara bugetului britanic, aceste 2-3 miloane de lire (2,4-3,6 milioane de euro) - este vorba despre 25.500 de copii polonezi şi 15.000 originari din alte ţări - sunt o sumă derizorie. Prin faptul că muncesc şi îşi plătesc impozitele, părinţii în cauză au aceleaşi drepturi ca şi britanicii, subliniază cotidianul polonez.

De asemenea, continuă Gazeta Wyborcza, Cameron a uitat să menţioneze cifrele avansate de University College London, care afirmă că, pentru perioada 2010-2011, imigranţii originari din alte ţări ale UE, din Norvegia, din Islanda şi din Lichtenstein au adus la bugetul britanic 22 de miliarde de lire net (circa 27 de miliarde de euro). Mai mult, în impozite ei au plătit cu 34% mai mult decât le-a oferit statul britanic sub formă de protecţie socială, educaţie şi asigurări medicale. În aceeaşi perioadă, britanicii au adus la Fisc cu 11% mai puţin decât sumele pe care statul le-a cheltuit cu ei, precizează publicaţia poloneză.

Potrivit acesteia, Cameron îi atacă pe polonezi, români sau bulgari nu pentru că aceştia ar fi o povară pentru buget, ci pentru că doreşte să-şi demonstreze fermitatea faţă de ei în ochii a numeroşi britanici, zugrăvindu-i ca responsabili de probleme precum statul la coadă la medic sau la angajări.

Nu este o întâmplare că David Cameron a formulat respectivele acuzaţii în ajunul numirii lui George Osborne ca nou ministru de finanţe, acesta anunţând deja tăieri de ajutoare sociale în valoare de 25 de miliarde de lire sterline în cazul în care conservatorii se vor menţine la putere în 2015.

Nu este o întâmplare nici faptul că, după alegerile locale în care euroscepticii de la Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) au obţinut 23%, premierul britanic atinge din ce în ce mai des coarda antiimigraţie. Alături de adversarii săi de dreapta, Cameron se radicalizează. Însă, atenţionează Gazeta Wyborcza, acesta este un joc periculos: Cameron nu poate câştiga mare lucru în faţa lui Nigel Farage, cunoscut pentru retorica sa agresivă.

În urmă cu câteva luni, liderul laburiştilor, Ed Miliband, a descris astfel virajul anti-imigraţie efectuat de conservatori: 'A fost o zi când conservatori îi calificau pe politicienii din UKIP drept 'clovni'. Astăzi, ei înşişi doresc să se ralieze acestui circ'.

Problema este că acest circ se desfăşoară într-o ţară care face parte din UE, iar politicienii aflaţi la putere ar trebui să-şi amintească de principiul că a fi membru al comunităţii europene constă în respectarea valorilor şi principiilor europene, subliniază cotidianul de la Varşovia.

După declaraţia premierului britanic, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a reacţionat pe Twitter. 'Dacă Marea Britanie îi primeşte pe contribuabilii noştri, nu ar trebui ea să le plătească şi prestările? De ce contribuabilii polonezi trebuie să-i subvenţioneze pe contribuabilii britanici?', a scris Sikorski.

Într-un blog pe Daily Telegraph, James Kirkup, şeful secţiei politice a cotidianului britanic, constată că 'indignarea lui Sikorski este semnificativă'. 'Licenţiat al Universităţii Oxford, Sikorski a fost cetăţean britanic. Mai mult, el a scris pentru Telegraph, astfel că, în mod cert, este un tip dintr-o bucată', şi-a exprimat convingerea Kirkup.

Pe blogul său, jurnalistul se întreabă de ce britanicii nu sunt mai deschişi faţă de prietenii polonezi din Marea Britanie şi din Polonia, cărora le place să muncească. 'La sfârşitul unei zile grele de muncă, lor le place să bea o bere. La sfârşitul unei săptămâni grele de muncă, ei se duc la biserică. Nu este acesta un mod de viaţă destul de apropiat celui ideal, atât de îndrăgit de britanici?', subliniază jurnalistul.

În opinia lui Kirkup, premierul britanic s-ar dovedi inspirat dacă nu ar mai face pe viitor astfel de gafe diplomatice. 'Dacă domnul Cameron doreşte să obţină concesii în Europa, el trebuie să-şi convingă partidul şi electoratul că relaţiile dintre Marea Britanie şi UE sunt cu adevărat pe cale să se schimbe. Prin urmare, el are nevoie de prieteni în Europa, prieteni precum domnul Sikorski. Însă, după cum o demonstrează reacţia lui Sikorski, retorica lui Cameron riscă să-l lase fără prieteni. Ce lucru dificil, politica!', a conchis jurnalistul britanic, citat de cotidianul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor