Gândurile despre caracterul efemer al vieţii sunt benefice pentru sănătate
alte articole
Romanii antici aveau o vorbă- memento mori (adu-ţi aminte de moarte) - pentru a-şi aminti despre efemeritatea vieţii umane şi relevanţa valorilor eterne. Astăzi, în societatea modernă, oamenii încearcă să evite gândurile despre moarte, dedicându-se în totalitate goanei constante după bunuri materiale. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă consideră că reflecţiile referitoare la efemeritatea vieţii pot aduce beneficii substanţiale.
Conştientizarea faptului că, în final, în mod inevitabil, ne vom confrunta cu una dintre legităţile vieţii umane - moartea - nu duce neapărat la depresie, frică, agresiune sau alte emoţii negative. După zeci de studii, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri au descoperit că gândurile despre moarte pot duce la o reducere a ostilităţii, îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea altruismului şi a dorinţei de a-ţi ajuta semenii, precum şi reducerea numărului de divorţuri.
În cadrul unui studiu, cercetătorii au pus în dezbatere tema morţii, oferindu-le participanţilor informaţii referitoare la unele eventuale dezastre locale sau schimbări climatice globale alarmante. Ulterior, savanţii i-au chestionat pe participanţi referitor la viziunea lor în ceea ce priveşte acţiunile militare ale SUA în Iran.
Persoanele conştiente de schimbările climatice globale au demonstrat niveluri mult mai scăzute de ostilitate decât cei care şi-au imaginat dezastrele naturale locale. Autorii studiului sunt înclinaţi să creadă că o ameninţare globală a vieţii îi ajută pe oameni să simtă proximitate, să tindă spre ajutor reciproc şi cooperare.
Potrivit altor studii, conştientizarea efemerităţii vieţii umane permite oamenilor să renunţe la obiceiurile proaste şi să se angajeze într-un stil de viaţă sănătos sau să fie mai atenţi cu propria sănătate. S-a arătat că gândurile subconştiente privitoare la moarte accentuează dorinţa de a-i ajuta pe cei din jur.
Despre importanţa conştientizării fenomenului morţii şi cultivării calităţilor morale ne învaţă, în mod tradiţional, practicile spirituale. Gândurile despre efemeritatea vieţii conduc firesc la conştientizarea inutilităţii acumulării de avere şi ne reamintesc despre virtuţile umane. La finalul existenţei, cel care a urmat o cale corectă nu va avea sentimentul că şi-a trăit viaţa în zadar.
La prima vedere, se poate crea impresia că conştientizarea efemerităţii vieţii este asociată cu atitudini depresive şi negative. Cu toate acestea, experţii de la Universitatea din Missouri sunt de părerea că un astfel de concept, prin contrast, poate condiţiona schimbări pozitive esenţiale în societate.