Gala filmului romanesc
Festivalul International de Film de la Iasi (IIFF 2010), prin Gala filmului romanesc, le ofera iesenilor iubitori de film posibilitatea de a vedea trei filme noi: „Nunta in Basarabia”, un film recent lansat, „Europolis”, cu avanpremiera nationala la Iasi, si „Medalia de onoare”, doua filme care vor avea premiera in luna noiembrie. Sunt filme multipremiate in festivaluri nationale si internationale, foarte bine primite de critici si public.
”Europolis”, lungmetrajul regizorului Cornel Gheorghita - o co-productie Romania-Franta, a primit Mentiunea speciala a Juriului pentru lungmetraj de debut in cadrul Festivalului International de la Montréal, premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind si printre scenariile premiate in 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU).
””Europolis” este un eastern balcanic - incantat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, spune Cornel Gheorghita despre filmul sau. In micul port al Sulinei soseste o telegrama din Franta: Luca, pe care toata lumea il stia ingropat de mai bine de 50 de ani in cimitirul de la marginea orasului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena (interpretata de Adriana Trandafir), insotita de fiul ei, Nae (jucat de Áron Dimény), trebuie sa plece in Franta pentru a lua in primire “mostenirea”. Ajunsi la celalalt capat al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi il intalnesc pe samanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvaluie ultima dorinta a acestuia inainte sa moara. Moartea lui Luca le marcheaza drumul de intoarcere mai mult decat Magdalena si Nae si-ar fi putut inchipui.
"Filmul ne incanta cu o naratiune vizuala originala, in acelasi timp paradoxal-clasica. El atinge o profunda umanitate, conducand spectatorul cu subtilitate intr-o lume magica, unica, proprie filmului", declara Marie-Catherine Marchetti, membra a juriului Festivalului International de la Montréal, adaugand ca Mentiunea speciala a fost “creata” de juriu pentru a recompensa originalitatea acestui film umanist. “Europolis” va avea premiera nationala pe 26 noiembrie 2010.
"Nunta in Basarabia" (www.nuntainbasarabia.ro), o coproductie Romania, Republica Moldova si Luxemburg, a avut premiera in cinematografele din Romania pe 24 septembrie 2010. Pelicula in regia lui Nap Toader (aka Napoleon Helmis) a inregistrat un numar record de spectatori inca dinaintea lansarii oficiale, la proiectiile in avanpremiera din cadrul festivalurilor de la Cluj, Timisoara, Sighisoara, Vama Veche, Sfantu Gheorghe, Cetate si Bucuresti. In decembrie 2009, filmul a primit Premiul Special al Juriului la "Tallinn Black Nights Film Festival". “Dintre filmele premiate as dori sa remarc “Nunta in Basarabia” de Napoleon Helmis/ Nap Toader. Filmul este simplu ca forma, adica un asa-zis ”film pentru public”, insa mesajul lui este unul foarte important. Din impletitura de peripetii comice si melodramatice, care au loc in timp ce tinerii /un roman si o moldoveanca/ si familiile lor se ”tatoneaza, rasare tema xenofobiei, suprapusa pentru trecutul istoric”, spune, Boris Tuh, critic de film din Estonia.
Un tanar dirijor din Bucuresti si o pianista din Chisinau s-au casatorit in Romania. Cei doi sunt nevoiti sa mai faca o nunta, de data asta in Basarabia, cu speranta ca din darul de la rudele miresei sa adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nunta devine prilej de competitie intre rudele celor doi, iar situatia este si mai tensionata datorita diferentelor de obiceiuri si traditii. Chiar daca in spatele discutiilor despre ritualuri se ascund animozitati care le sunt straine, cu radacini de ordin istoric si politic, Vica (Victoria Bobu) si Vlad (Vlad Logigan) sunt prinsi in mijlocul acestei lupte de orgolii.
“Nunta in Basarabia al lui Napoleon Helmis/ Napoleon Helmis are toate “pacatele” tratate cu dispret de fanii duri ai minimalismului: melodrama, comedie de situatii, momente serioase, politice, secvente muzicale, dialoguri spumoase, montaj activ, chiar accentuat, mizanscena foarte prezenta. Cadrele lungi sunt absente, actorii, foarte bine alesi, joaca cu fata la aparat, nu cu ceafa sau calcaiele. (…) Astfel de filme fac coloana vertebrala a unei cinematografii profesioniste”, scria Cristian Tudor Popescu despre acest film.
In cadrul celei de-a 50-a editii a Festivalului International de Film de la Salonic, “Medalia de onoare” (www.medaliadeonoare.ro) a lui Calin Netzer a primit premiul pentru interpretare, care i-a revenit actorului Victor Rebengiuc, premiul pentru cel mai bun scenariu lui Tudor Voican si premiul special al juriului "Silver Alexander", premiul FIPRESCI si un premiu special din partea Asociatiei Tehnicienilor de Film, Televiziune si Audiovizual din Grecia. Cu doar o zi inainte de gala de la Salonic, filmul a primit alte doua distinctii: premiul publicului si premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino. Premiera “Medaliei de onoare” in Romania va avea loc pe 12 noiembrie 2010.
Ion (Victor Rebengiuc) are 75 de ani si este casatorit cu Nina (Camelia Zorlescu), cu care are un fiu, Corneliu, emigrat in Canada. Fiecare convorbire telefonica dintre tata si fiu este doar o noua cearta legata de decizia din 1989 a lui Ion de a anunta militia despre intentia lui Corneliu de a fugi din tara. Acest eveniment a afectat iremediabil relatia lui Ion cu sotia sa, care refuza sa i se mai adreseze. Intr-o zi, Ion, veteran de razboi, primeste prin posta o Medalie de onoare acordata cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Chiar daca nu era foarte sigur ca a facut ceva care sa-l indreptateasca sa fie considerat un erou, Ion primeste medalia si se foloseste de ea pentru a recapata respectul familiei si-al prietenilor. E doar o chestiune de timp pana cand adevarul va iesi la lumina.
Cea de a doua editie a Festivalului International de Film de la Iasi - IIFF 2010 va avea loc in perioada 06 — 10 octombrie 2010. Un festival eclectic, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animatie sau scurtmetraj) reflecta entuziasmul cinefil al realizatorilor.
Competitia oficiala va aduce in prim-plan o selectie reprezentativa a curentelor recente din cinematografia internationala. Competitia oficiala are patru sectiuni — lungmetraj fictiune, scurtmetraj fictiune, documentar si film de animatie. IIFF aduce si anul acesta un proiect AltFel, o competitie de filme experimentale si pentru cine-amatori. Castigatorul va primi distinctia publicului, Premiul CineFan.
PREFATA este o sectiune necompetitiva, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere si filme cu o istorie recenta proprie. Sectiunea RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internationale, iar FABRICAT IN va pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor in Romania si intr-o tara invitata. YOUNG TALENTS va aduce o selectie a unor tineri cineasti recunoscuti, care se afla inaintea debutului in lungmetraj si ale caror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din Romania si internationale.
Trei jurii internationale, formate din personalitati ale cinematografiei mondiale, vor decerna urmatoarele premii filmelor aflate in sectiunea "Competitie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competitie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai buna animatie, Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenta, acordat unei personalitati a cinematografiei romanesti sau internationale.
IIFF si-a dovedit importanta pentru cinema aducand o selectie de exceptie, de peste 180 de filme, dintre care majoritatea s-au gasit pe listele celor mai importanti critici.
Filme importante, precum The Hurt Locker, castigator a sase premii Oscar, printre altele, au avut prima si singura proiectie din Romania. Festivalul a avut premiere europene si o competitie de inalt nivel, filmele din competitia IIFF figurand si in competitia pentru Globurile de Aur, premiile BAFTA sau Oscar productii prezente si premiate la cele mai importante festivaluri internationale, de la Sundance, Tribeca, la Cannes, Berlin sau Venetia.
Personalitatile invitate in festival (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Oliver Paulus, Stjepan Hundic, Bogdan Dreyer, Paolo Inamorato, Anamaria Marinca, Hilda Peter, Giuliano Doman, Peter Strickland, Necati Somnez, Zachary Oberzan, Ingrid Veninger, Simon Reynolds, Luminita Gheorghiu) au afirmat oportunitatea acestui eveniment. Mai mult decat un simplu festival de film, IIFF aduce intreaga zona a Moldovei in centrul atentiei, o zona defavorizata din punct de vedere cultural daca ne raportam la valorile si personalitatile originare de aici.