Găgăuzia va întreprinde tentative de a obţine cinci mandate de deputat în parlamentul Moldovei

"Găgăuzia va întreprinde tentative de a obţine cinci mandate de deputat în parlamentul Republicii Moldova", au declarat deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Ivan Burgudgi şi Serghei Cimpoieş.
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
13.02.2014

"Găgăuzia va întreprinde tentative de a obţine cinci mandate de deputat în parlamentul Republicii Moldova", au declarat deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Ivan Burgudgi şi Serghei Cimpoieş. Şeful Comisiei juridice a APG, Ivan Burgudgi, a motivat această declaraţie prin faptul că actuala populaţie a autonomie, constituind 160 mii oameni, are dreptul de a fi reprezentată în organul legislativ al ţării (populaţia Republicii Moldova depăşeşte 3,5 mil. oameni - "I").

"Acei patru găgăuzi, care deţin mandate de deputaţi ai parlamentului Moldovei reprezintă în cadrul acestuia interesele partidelor sale, interesele personale, dar nicidecum interesele autonomiei", este convins Burgudgi. Un alt argument în favoarea acestor cinci mandate pentru Găgăuzia deputatul a numit limitarea intenţionată a atribuţiilor autonomiei, efectuată de toate autorităţile Republicii Moldovei.

"Din 1998, în instanţele judecătoreşti supreme ale republicii nu activează magistraţi din partea autonomiei, fapt iniţial stipulat în Ulojenie (Constituţia Găgăuziei - "I"). Tribunalul nu activează. Am fost practic lipsiţi de una din ramurile puterii - cea justiţiară. Luând în consideraţie că au fost limitate şi atribuţiile celei executive - başcanul şi administraţia sa, reiese că a fost paralizată încă o ramură. Nu înţelegem cum acest fapt se combină cu politica de descentralizare, declarată de Chişinăul oficial, când totul se întâmplă exact invers. Uniunii Europene îi spunem că oferim organelor locale mai multe drepturi, dar de facto le limităm", a spus Burgudgi.

Potrivit proiectului de lege al comisiei APG, autonomia va fi împărţită în cinci circumscripţii uninominale. În cadrul alegerilor, deputat al parlamentului va deveni candidatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi. Iniţiativa APG a fost prezentată parlamentului Republicii Moldova cu 1,5 luni în urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor