Gaddafi i-a lăsat fără apă pe oamenii din Tripoli, la Zoo animalele n-au fost hrănite şapte zile

Cei 2 milioane de locuitori din Tripoli se confruntă cu o criză tot mai gravă de alimente şi mai ales de apă (FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
01.09.2011

Cei 2 milioane de locuitori din Tripoli se confruntă cu o criză tot mai gravă de alimente şi mai ales de apă, iar la principala grădină zoologică din capitala libiană animalele nu au mai fost hrănite de şapte zile, relatează CNN.

"Nu pot exagera în ceea ce priveşte urgenţa acestui moment. Timpul este esenţial", a subliniat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Oficialul a spus că obiectivul său este de a avea personal în teren "cât mai curând posibil".

Potrivit lui Ban, 60% din oraşul Tripoli a rămas fără apă şi este lipsit de condiţii de igienă.

Uniunea Europeană susţine că, în momentul în care s-au retras, forţele lui Gaddafi au închis staţiile de pompare a apei de la Jebel Hassouna, punct aflat pe drumul dintre Tripoli şi Sabha. Rezultatul a fost că furnizarea apei în Tripoli a devenit "o problemă majoră", a declarat o purtătoare de cuvânt a UE. Ea a precizat că riscurile de securitate care există pe drumul către staţii face imposibilă estimarea reluării aprovizionării cu apă. Toate ţările UE şi-au oferit ajutorul în privinţa furnizării de apă, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult.

La rândul său, UNICEF este în curs de procurare a 5 milioane de litri de apă pe care să-i transporte la Tripoli. Programul Alimentar Mondial al ONU trimite, de asemenea, 600 de tone de alimente - făină, paste, ulei şi pastă de tomate - pe care Crucea Roşie le va distribui la Tripoli.

Impactul condiţiilor dificile din capitala libiană se manifestă şi la principala grădină zoologică din oraş, unde îngrijitorul spune că, timp de şapte zile, animalele nu au primit nimic. Până marţi, abia zece din cei 200 de muncitori de la zoo s-au întors la muncă. Ei spun că raţiile pentru feline au fost înjumătăţite. Animalele sunt slabe şi deshidratate. În căldura sufocantă, leii şi tigrii, vizibil slăbiţi, patrulează în cuşcă, hipopotamii par să privească nostalgici la piscinele cu apă fetidă din cuşca lor, iar maimuţele sunt extrem de slabe. Cele mai multe cuşti sunt, însă, goale, a relatat corespondentul CNN într-un reportaj făcut la grădina zoologică. A găsit porţile închise şi i s-a spus că parcul zoologic este în renovare, dar apoi a auzit răgetele animalelor. Cel mai mult par să aibă nevoie de apă, afirmă Nic Robertson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor