Furnizor de pui pentru KFC stârneşte un scandal alimentar în China
Puii KFC din China sunt hrăniţi cu chimicale atât de toxice încât ucid muştele care zboară prin zona hranei pentru pui, conform unor rapoarte din presa chineză.
Un furnizor chinez de carne de pasăre pentru un lanţ de fast food-uri KFC a fost descoperit ca accelerând creşterea puilor prin utilizarea de aditivi alimentari dăunători, declanşând temeri privind siguranţa consumatorilor.
Un angajat al Suhai Group, situat în provincia Shanxi, a spus săptămâna trecută într-un raport al China Economic Net că “hrana puilor a fost amestecată cu chimicale şi aditivi. Noi nu ştim exact despre ce [substanţe] este vorba dar cu siguranţă este dăunător. Chiar şi muştele care zburau deasupra aditivilor toxici au murit.”
“Tinerii nu îndrăznesc să lucreze aici”, a adăugat el.
Grupul Suhai creşte puii cu hrană care conţine aditivi ce grăbesc procesul creşterii lor la 45 de zile. Raportul a indicat că există trei tipuri de hrană pentru pui ce conţineau aditivi: un tip care afectează dezvoltarea oaselor, un tip care oferă nutriţie suplimentară şi un altul care permite păsărilor să câştige între 56 şi 85 grame în decurs de zile, conform China Economic Net.
Aditivii chimici sunt produşi intern de către Grupul Suhai şi apoi sunt înmânate muncitorilor din fabricile de procesare a hranei pentru pui, conform raportului. Aproximativ 500 de saci de aditivi sunt produşi pe zi, folosindu-se ingrediente chimice precum nitrat de argint, clorură şi un medicament de sterilizare.
În acest proces, aproximativ 5.000 de pui sunt ţinuţi la un loc în fiecare magazie – crescându-se mult riscul pentru răspândirea bolilor infecţioase – şi primesc hrană cu aditivi şi medicamente pentru a li se îmbunătăţi sistemul imunitar. Ideea este, aparent, ca puii să fie crescuţi şi ucişi destul de rapid, în 45 de zile, înainte ca aditivii chimici să înceapă să provoace efecte adverse la pui.
Puii maturi sunt apoi vânduţi către HFC, supermarketuri şi, posibil, McDonalds. Între 5 şi 6 loturi de pui sunt produşi pe an, cu un profit net de 2 până la 3 yuani pe pui (0,32 USD până la 0,48 USD), a fost citat un vânzător de către China Economic Net.
Într-o declaraţie pe contul său de pe Sina Weibo, KFC a subliniat faptul că doar 1% din puii săi sunt furnizaţi de Suhai, în timp ce McDonalds a susţinut că Suhai nu este unul dintre furnizorii săi.
Scandalul puilor hrăniţi cu chimicale a determinat publicul chinez să îşi manifeste temeri cu privire la siguranţa alimentară.
“Chiar dacă este 1 procent, totuşi ei folosesc acei pui, corect?” a spus o persoană.
“Ar putea fi un procent pentru producător dar este 100% pentru consumator! Mai este ceva bun de mâncat?” a răspuns o altă persoană.
În anii recenţi, industria alimentară chineză a fost zguduită de o serie de scandaluri şi rapoarte critice. În iulie, antrenorul echipei chineze de volei feminin a declarat că echipa nu va consuma carne “atunci când concurează datorită fricii de clenbuterol”, o chimicală care arde grăsimile şi care este interzisă de agenţiile sportive internaţionale. Această substanţă este folosită în mod obişnuit pentru creşterea animalelor din gospodărie şi a declanşat o îngrijorare majoră privind sănătatea alimentară.
În cel mai discutat şi promovat exemplu, produsele de lapte contaminate cu melamină au ucis câţiva bebeluşi şi au îmbolnăvit mulţi alţii în 2008 în China. Autorităţile au acoperit scandalul astfel încât ştirile negative să nu afecteze pregătirile pentru Jocurile Olimpice din Beijing.
Informaţii suplimentare oferite de Jack Phillips.