Fumul din Sumatra sufocă Singapore

Singapore este aproape complet acoperit de ceaţă de fum.
Singapore este aproape complet acoperit de ceaţă de fum. (Chris McGrath / Getty Images)
Mioara Stoica
22.06.2013

O nouă poluare provenită de la gazele toxice care ajung în oraşul-stat din insula indoneziană Sumatra, a provocat vineri o alarmă în Singapore, indicele de poluare atingând niveluri istorice. Astfel indexul PSI (Pollutant Standard Index - Indexul Standarului de Poluare), a ajuns la mai mult de 400 de puncte.

Între timp, în Malaezia, mai multe şcoli au fost închise, pentru că ceea ce se numeşte "haze" (ceaţă) a acoperit tot cerul cu o pâclă groasă şi gri. Unele aeroporturi au fost închise, în timp ce sute de zboruri au fost anulate, informează agenţia ANSA.

Se remarcă o revenire în forţă a acestui fenomen îngrijorător din timpul verii care a caracterizat sfârşitul anilor 90. Pădurile din Borneo şi din insula Sumatra cad pradă incendiilor, uneori naturale, dar în cea mai mare parte rău intenţionate, care, din cauza vânturilor lente ale sezonului de vară din regiune, duc la creşterea nivelurilor de poluare şi la reducerea vizibilităţii, care devine uneori paralizantă. Starea de ceaţă ar putea dura câteva săptămâni sau chiar până la sfârşitul sezonului uscat, respectiv în jurul începutul lunii octombrie.

În faţa protestelor vehemente ale vecinilor, Jakarta, nu a fost în măsură să reacţioneze cu diplomaţie, acuzând Singapore că "se plânge ca un copil" şi nu tolerează incendiile "naturale" în faţa cărora Indonezia ar fi neajutorată. De fapt, acestea sunt incendii provocate, în mare parte, de practicile de defrişare iniţiate de cei care doresc să înceapă activităţi de plantare a palmierilor pentru ulei, o activitate lucrativă, dar dăunătoare mediului înconjurător.

Urgenţa a apărut în Riau, unde sunt concentrate principalele incendii "copleşitoare" şi sute de pompieri au fost mobilizaţi pentru a încerca să aducă situaţia la normal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor