FRJ MediaSind condamnă violenţele asupra jurnaliştilor prezenţi la protestele din Capitală
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind condamnă violenţele la care au fost supuşi jurnaliştii aflaţi în misiune pentru a relata evenimentele ce au avut loc în Bucureşti în zilele de 14 şi 15 ianuarie 2011, reiese dintr-un comunicat remis luni Agerpres.
"Le solicităm participanţilor la manifestaţii şi autorităţilor publice să respecte munca jurnaliştilor aflaţi în misiune pentru a informa opinia publică şi să respingă orice atacuri asupra acestora. Atât libertatea de exprimare cât şi dreptul publicului de a fi informat sunt drepturi inviolabile, iar jurnaliştii nu-şi fac decât datoria, pentru ca aceste principii democratice să fie exercitate", se arată în comunicatul citat.
În acelaşi timp, FRJ MediaSind le cere angajatorilor să respecte prevederile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, precum şi prevederile internaţionale din domeniu referitoare la protecţia jurnaliştilor aflaţi în zone de conflict. De asemenea, echipele trimise în teren trebuie dotate cu echipamente de protecţie, veste şi ecusoane vizibile cu însemnele PRESS sau PRESA.
"Conform art. 67 din CCM din mass-media, angajaţii din mass-media nu pot fi obligaţi să îşi desfăşoare activitatea în zone calamitate sau în zone de război. În cazul în care angajatul acceptă să participe la aceste evenimente, angajatorul trebuie să plătească, conform art. 30 alin d) din CCM, un spor de 200% din salariul de bază. Totodată, conform art. 49 din acelaşi contract, angajatorul are obligaţia să încheie atât asigurare de viaţă, cât şi asigurare pentru pierderea temporară sau totală a capacităţii de muncă pentru angajaţii care muncesc în condiţii de risc real pentru sănătatea sau viaţa lor", se menţionează în comunicatul transmis de FRJ MediaSind.