FRJ MediaSind cere demiterea directorului general interimar al TVR, Irina Radu
alte articole
Abuzurile în Societatea Română de Televiziune continuă, acuză Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cerând demiterea directorului general al TVR Irina Radu şi adoptarea, în regim de urgenţă a unei noi Legi de organizare, care să elimine influenţa politică în actul de decizie la TVR.
"După ce a folosit ilegal fondurile societăţii pentru a ataca în instanţă drepturile propriilor salariaţi (amănunte aici), directorul general interimar al Televiziunii Publice, Irina Radu, recidivează. Aceasta şi-a anunţat angajaţii că, întrucât „suntem în aşteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administraţie pentru TVR, împreună cu Comitetul Director am decis să luăm în calcul şi revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor în C.A.” În această privinţă, directorul interimar a propus o consultare a tuturor oamenilor din subordine. „ Veţi putea vota dacă doriţi ca pentru poziţia de membru în CA al TVR să poată participa şi personalităţi din afara televiziunii sau numai salariaţii TVR.”, semnalează FRJ MediaSind, într-un comuniat de presă remis Epoch Times.
Potrivit MediaSind, demersul propus angajaţilor TVR, care, la vot, vor trebui să răspundă „La alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al TVR, sunteţi de acord să participe şi candidaţi care nu sunt salariaţi srtv?” este de natură politicianistă deoarece, în ciuda faptului că invocă o acţiune democratică (consultarea oamenilor prin vot), este "chiar un atentat la adresa democraţiei, pe motiv că "la o întrebare astfel formulată, orice grup sau comunitate va răspunde preponderent negativ, din considerente explicabile psihologic. În aceste condiţii vorbim de o gravă manipulare."
"În al doilea rând, discutarea în sine a acestei chestiuni şi organizarea unui aşa-zis „referendum” reprezintă derapaje de la democraţie deoarece se ajunge la abordări discriminatorii, restrictive şi în afara cadrului legal. Precizăm că această speţă a fost judecată de Curtea de Apel Bucureşti, în urma contestărilor făcute de membrul afiliat al MediaSind, SUS Radio România, după alegerile pentru CA din SRR, alegeri invalidate de Hotărârea Curţii, care califică drept ilegală modificarea regulamentului de alegeri, în sensul restricţionării dreptului salariaţilor de a-şi alege reprezentanţi şi din afara instituţiei.", mai acuză Mediasind (amănunte aici).
În opinia sindicaliştilor, "punerea în scenă a acestui aşa-zis demers democratic, de consultare a salariaţilor", duce cu gândul la posibile interese ascunse, de a crea, cu eventuale complicităţi politice, un Consiliu de Administraţie care să conducă instituţia în folosul unui grup sau partid politic.
"Lucrul cel mai grav este că salariaţii SRTV sunt manipulaţi şi împinşi să voteze împotriva spiritului Constituţiei, a Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, şi în dispreţul unei Hotărâri judecătoreşti pronunţată anterior.", mai adaugă MediaSind.
"MediaSind condamnă aceste acţiuni nedemocratice şi ilegale ale conducerii interimare a Televiziunii Publice şi cere Parlamentului României demiterea actualului director general interimar al SRTV. Totodată, solicită adoptarea, în regim de urgenţă a unei noi Legi de organizare, care să elimine influenţa politică în actul de decizie la TVR.", concluzionează reprezentanţii sindicatului.