Francois Hollande încearcă să convingă alegătorii lui Le Pen că stânga îi va apăra

Candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande. (Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2012

Candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande, a sugerat că o parte din electoratul stângii a votat în primul tur de scrutin de duminică, pentru extrema-dreaptă din „nemulţumire socială", relatează BBC News.

Hollande a câştigat primul tur de scrutin, depăşindu-l la diferenţă mică de voturi pe Nicolas Sarkozy (centru-dreapta), în timp ce Marine Le Pen, din Frontul Naţional (FN), s-a clasat pe a treia poziţie.

Într-un interviu pentru cotidianul francez Liberation, Hollande a apreciat că ţine de el să convingă alegătorii FN.

"Este vorba de electoratul lui Le Pen, o parte din care provine din tabăra stângii şi ar trebui să fie de partea progresului, egalităţii, schimbării, efortului repartizat şi justiţiei, pentru că se opune privilegiilor, globalizării financiare şi unei Europe eşuate", a subliniat el. "Ţine de mine să îi conving că stânga îi apără", a adăugat socialistul.

Aceşti alegători nu aprobă, neapărat, "ideile FN şi obsesia faţă de imigraţie", a explicat el. "În primul rând, îşi exprimă nemulţumirea socială", a apreciat Hollande.

Le Pen şi partidul său au pledat pentru renunţarea la euro, reintroducerea controalelor la graniţe, combaterea imigraţiei şi a ceea ce descriu drept tentative de "islamizare" a Franţei, ţara vest-europeană cu cea mai mare minoritate musulmană.

Sarkozy, care îl va înfrunta pe Hollande în 6 mai, a dat asigurări că i-a "înţeles" pe alegătorii lui Le Pen. El a devenit duminică primul preşedinte în exerciţiu din istoria Franţei care a pierdut primul tur al alegerilor.

Dacă rata de participare în al doilea tur de scrutin va fi similară cu cea din primul, adică de aproximativ 80%, atât Hollande, cât şi Sarkozy trebuie să atragă voturile FN pentru a depăşi pragul de 50% din sufragii, necesare pentru a câştiga alegerile.

Hollande urmează să atragă şi alegătorii cu Jean-Luc Melenchon (extremă-stânga, 11,1% din voturi). Cei 9,1% dintre francezi care au votat pentru candidatul de centru Francois Bayrou sunt divizaţi, potrivit sondajelor.

Analiştii au afirmat că este puţin probabil ca Le Pen să îşi exprime publice susţinerea pentru vreunul din candidaţii din al doilea tur, deşi a spus că îşi va anunţa opiniile în 1 mai.

Se crede că FN se va concentra pe alegerile parlamentare din iunie.

Incertitudinea privind direcţia viitoare a Franţei a tulburat luni pieţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor