Francois Hollande: Este neplăcut uneori să aud prieteni - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbind în engleză

Preşedintele ales al Franţei, Francois Hollande, a afirmat că, atunci când participă la reuniuni ale liderilor de partid din Europa, este neplăcut pentru el să audă cum prieteni de-ai săi - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbesc în engleză, adăugând însă că înţelege necesitatea folosirii limbii engleze în conversaţiile ''informale'', potrivit unor informaţii apărute luni pe site-ul http:()abcnews.go.com.
Francois Hollande. (FRED DUFOUR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.05.2012

Preşedintele ales al Franţei, Francois Hollande, a afirmat că, atunci când participă la reuniuni ale liderilor de partid din Europa, este neplăcut pentru el să audă cum prieteni de-ai săi - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbesc în engleză, adăugând însă că înţelege necesitatea folosirii limbii engleze în conversaţiile ''informale'', potrivit unor informaţii apărute luni pe site-ul http://abcnews.go.com.

Francois Hollande, precizează sursa, doreşte ca lumea să afle că el ştie să vorbească englezeşte mai bine decât fălosul proamerican Nicolas Sarkozy şi că nu încearcă să facă lucrurile dificile pentru Barack Obama în chestiuni precum cele referitoare la Afganistan.

''Da, vorbesc engleza, mai fluent decât fostul preşedinte (Nicolas Sarkozy). Dar un preşedinte francez trebuie să vorbească franţuzeşte!'', a declarat Hollande pentru Slate.fr... vorbind în engleză, într-un amplu interviu publicat la o zi după victoria sa în cursa electorală cu Sarkozy.

Liderul socialist urmează să se întâlnească cu Obama săptămâna viitoare, înainte de două summit-uri importante: reuniunea G-8, axată pe modalităţile de ieşire din impas a economiei mondiale, şi întâlnirea NATO, consacrată discutării căii de urmat în Afganistan.

Hollande, care se aşteaptă să fie mai puţin prietenos faţă de Washington, a declarat pentru Slate.fr că un preşedinte francez trebuie să înţeleagă engleza şi să fie capabil să aibă conversaţii directe cu alţi lideri ai lumii.

Alegerea lui Sarkozy în funcţia de preşedinte a avut un rol în redresarea relaţiilor franco-americane, el fiind chiar sărbătorit la Casa Albă cu un dineu de stat în 2007. Predilecţia sa pentru SUA, afişată în mod public, i-a atras porecla de ''Sarkozy americanul'', dar engleza lui este una modestă.

Francois Hollande consideră că Obama este prins în bătălia pentru un nou mandat la Casa Albă şi că rezultatul va avea ''o mare importanţă pentru lume'', dar că el nu-i poate lua partea. Dacă Obama va pierde, Hollande se va afla în situaţia de a lucra cu Mitt Romney, care vorbeşte fluent franţuzeşte, deoarece a stat un timp în Franţa ca misionar mormon în urmă cu decenii.

Liderul socialist consideră că există domenii de înţelegere cu Obama în ce priveşte chestiunile economice şi l-a lăudat pe preşedintele american pentru că a trasat calea pentru un alt fel de politică externă în comparaţie cu predecesorul său de la Casa Albă.

''Voi afirma prin urmare independenţa Franţei, fără a face lucrurile dificile pentru Barack Obama'', a declarat noul preşedinte francez..

În timpul campaniei sale electorale, Hollande a promis aducerea în ţară, până la sfârşitul acestui an, a 3.600 de militari francezi din Afganistan. În interviu, Hollande a precizat însă că-şi menţine promisiunea de retragere din Afganistan a trupelor combatante franceze, dar în strânsă cooperare cu aliaţii din NATO.

Hollande a insistat, de asemenea, asupra a ceea ce el a numit o agendă pro-creştere economică drept remediu la dificultăţile economice din Franţa, ''o pauză'' în măsurile de austeritate impuse de Sarkozy, dar şi o potenţială zonă de dispută cu Germania.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a minimalizat posibilitatea unor dezacorduri, evidenţiind ''trăinicia'' relaţiilor dintre Franţa şi Statele Unite ale Americii şi prezicând că aceasta va reprezenta ''o parte vitală'' pentru securitatea naţională americană în viitor.

''Avem subiecte cu Franţa în legătură cu care colaborăm indiferent de cine este preşedinte'', a declarat presei Jay Carney.

Nimeni de pe nici o parte a Atlanticului nu prezice o revenire la tonul dezagreabil din relaţiile franco-americane de dinainte de războiul din Irak, când parlamentari americani furioşi că Parisul se opune conflictului au votat pentru schimbarea denumirii de ''French fries'' în ''Freedom fries'' la bufetul Camerei Reprezentanţilor (demers care a stârnit consternare în Franţa, dar nu din cauza intenţiei: ''French fries'' (cartofi prăjiţi) sunt consideraţi drept un fel de mâncare belgian).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor