Tătarii din Crimeea au comemorat fără incidente 70 de ani de la deportarea lor în Siberia

Comunitatea tătară din peninsula Crimeea a comemorat, într-un context tensionat dar fără incidente, 70 de ani de la deportarea lor în Siberia, notează Courrier Internaţional.

Tătarii din Crimeea au marcat la 18 mai, la Simferopol, 70 de ani de la deportarea strămoşilor lor de către Stalin. Evenimentul este cu atât mai important cu cât manifestaţia a fost iniţial interzisă de noua putere din Crimeea, care se teme de 'provocări' în contextul extrem de tensionat care se înregistrează în prezent în estul Ucrainei.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Courrier Internaţional, comitetul organizatoric al manifestaţiei a cedat şi a acceptat să organizeze reuniunea la periferia capitalei, în cartierul cimitirului musulman Abdal. Mai multe sute de persoane, fluturând drapele cu arme de pe vremea dinastiei hanilor din Crimeea, s-au reunit fără incidente. La finalul manifestaţiei, participanţii au adoptat o rezoluţie în care cereau ca deportarea tătarilor din Crimeea să fie recunoscută ca genocid.

După cum adaugă site-ul conservator rus Vzgliad.ru, în timpul manifestaţiei a fost adoptată şi o rezoluţie pe marginea aspiraţiei comunităţii tătarilor din Crimeea la independenţă, prin înfiinţarea unei entităţi autonome naţionale în peninsulă. Potrivit textului dat citirii de către reprezentanţi ai Mejlis-ului (adunarea tradiţională a tătarilor din Crimeea), acest lucru ar permite atingerea a doua obiective: restabilirea numelor istorice pentru localităţi şi diferite situri, care au fost toate înlocuite după deportare, şi modificarea textelor juridice în vederea unei mai mari reprezentări a tătarilor din Crimeea în structurile de conducere din peninsulă.

În data de 16 mai, cu două zile înainte de comemorare, liderul rus Vladimir Putin i-a primit la Soci pe liderii comunităţii tătare din Crimeea. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, acest lucru a jucat, probabil, un rol determinant în buna desfăşurare a evenimentelor. 'Este dificil de imaginat ca forţele de ordine să fi dispersat manifestaţia după cuvintele preşedintelui', subliniază cotidianul rus. Mai exact, Vladimir Putin a declarat că Rusia 'nu poate permite ca poporul tătar din Crimeea să devină o monedă de schimb, indiferent în cadrul căror discuţii, chiar şi la nivel de stat, în special între Rusia şi Ucraina'.

După cum aminteşte Vzgliad.ru, în data de 21 aprilie 2014, preşedintele Federaţiei Ruse a publicat un decret privind 'reabilitarea popoarelor armean, bulgar, grec, tătar şi german (din Crimeea) şi susţinerea de către stat a renaşterii şi dezvoltării acestor popoare'.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezentanţi a 20 de naţionalităţi prezente în peninsulă au fost deportaţi în Asia Centrală, sub acuzaţia de înaltă trădare. Între 18 şi 20 mai 1944, circa 183.000 de persoane au avut o astfel de soartă. Abia în 1990 a fost autorizată reîntoarcerea lor în locurile de baştină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe