FOTE 2013: A 11-a ediţie de iarnă, pregătită de start
A 11-a ediţie a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European începe duminică, 17 februarie, la Braşov, cu ceremonia de deschidere (ora 19,30) la care vor participa delegaţiile celor 45 de ţări participante sub privirile unor invitaţi de marcă precum Jacques Rogge, preşedintele CIO, Patrick Hickey, preşedintele Asociaţiei comitetelor olimpice europene, sau primul ministru Victor Ponta.
Flacăra olimpică, simbol al olimpiadelor moderne, a fost aprinsă de la razele soarelui pe stadionul de marmură Panathenaic din Atena, pe 2 februarie, în prezenţa oficialilor greci şi români, şi a fost transportată apoi cu avionul, cu ajutorul unui lămpi speciale, la Bucureşti. Din delegaţia română au făcut parte Octavian Morariu, preşedintele COSR, Nicolae Bănicioiu, ministrul tineretului şi sportului, George Scripcaru, primarul oraşului Braşov.
Pe 3 februarie, flacăra olimpică a fost aprinsă de exploratoarea Uca Marinescu pe un soclu amplasat în faţa sediului COSR din Capitală, străjuit de doi soldaţi ai regimentului de gardă, după un scurt ceremonial care a recreat coregrafia momentul aprinderii flăcării olimpice de la Atena.
O ştafetă din care au făcut parte oameni obişnuiţi, cu dizabilităţi, foste şi actuale glorii ale sportului românesc, a purtat pe 9 februarie torţa olimpică pe principalele artere bucureştene, cu o zi înainte ca flacăra olimpică să plece la Braşov. Primul purtător al torţei a fost legendarul Ivan Patzaichin, care în 1972 a mai trăit o asemenea experienţă, când flacăra Jocurilor Olimpice de la Munchen a trecut prin ţara noastră în 1972.
Numeroşi oameni politici, inclusiv preşedintele României, Traian Băsescu, ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, vice-premierul Gabriel Oprea, au salutat prezenţa simbolului olimpic pe străzile Capitalei.
Pe 10 februarie, flacăra olimpică a ajuns la Braşov cu ajutorul unei ştafete, după ce a străbătut localităţile unde se vor desfăşura competiţiile sportive: Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei. Flacăra a fost amplasată pe un soclu din faţa Primăriei Braşov, unde va rămâne pe 17 februarie, până la deschiderea oficială a competiţiei de iarnă FOTE 2013.
Logo-ul competiţiei are forma unui fulg de nea, care cuprinde cele cinci culori olimpice. Se ştie că nu există doi fulgi identici, dar împreună devin o forţă a naturii. Pe acelaşi principiu, fiecare sportiv este unic prin calităţile şi abilităţile proprii. Spiritul de echipă îi face însă să devină mai puternici şi să-şi depăşească limitele.
Mascota oficială a FOTE 2013 este Martin, ursul carpatin. Martin este îmbrăcat în haine colorate în roşu, galben şi albastru, reprezentând culorile steagului naţional. Ursul carpatin este un animal considerat al "românilor", datorită prezenţei sale în cultura românească, ce a inspirat multe cântece şi basme. Martin este prezentat în mai multe ipostaze, care corespund celor opt probe sportive ale competiţiei.
Comitetul de Organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului European a ales drept melodie oficială "Balada" lui Ciprian Porumbescu, prelucrată de Emil Lassaria.
Securitatea participanţilor va fi asigurată de peste 1.000 de poliţişti, jandarmi, jandarmi montani, ce vor fi dislocaţi în localităţile gazdă ale întrecerilor sportive. Trei elicoptere SMURD vor fi pregătite şi puse la dispoziţia organizatorilor în cazul în cazul unor situaţii de urgenţă.
La festivitatea de deschidere au fost invitaţi 30 de foşti sportivi, campioni mondiali, europeni, naţionali antrenori, participanţi la olimpiade, campionate mondiale, europene sau naţionale în probele sporturilor de iarnă.
Circa 400 de voluntari, cu vârste între 18 şi 60 de ani, vor ajuta organizatorii în diferite activităţi pentru buna desfăşurare a FOTE.
Un număr de 350 de medalii de aur, argint şi bronz vor fi acordate sportivilor ce vor urca pe podium, care au fost confecţionate din 500 kg de alamă.
La FOTE 2013 vor participa în total 890 sportivi din 45 de ţări. Cu un număr de 60 sportivi, România este a treia delegaţie ca mărime, fiind devansată doar de Rusia (67) şi Cehia (64). Delegaţia României este formată din 20 de hocheişti, câte opt sportivi pentru schi alpin, biatlon şi schi fond, şase competitori la sărituri cu schiurile, patru la snowboard şi doi la patinaj artistic.
Ceremonia de deschidere a ediţiei a 11-a a Festivalului Olimpic al Tineretului European de iarnă va dura 90 de minute (19,30-21,00) şi se va încheia cu un program artistic care va cuprinde două concerte, ale trupei Sensor şi al cântăreţei Inna.
Conform desfăşurătorului, ceremonia va începe cu un salut de bun venit adresat participanţilor şi intonarea imnului României de către Corul Unison. Urmează defilarea delegaţiilor, în frunte cu Grecia, după care se respectă ordinea alfabetică. Delegaţia României va încheia defilarea. După ce Jocurile vor fi declarate deschise de preşedintele României, va urma o ceremonie de arborarea drapelului olimpic şi intonarea imnului olimpic, urmat de un film ce prezintă traseul torţei olimpice din Grecia în România. Momentul cel mai aşteptat va fi intrarea torţei olimpice pe stadion şi aprinderea flăcării olimpice, urmat de jurământul sportivilor, arbitrilor şi antrenorilor.
Primele competiţii din cadrul FOTE 2013 vor fi cele de patinaj viteză pe pistă scurtă (short track), programate duminică, la 1.500 m feminin, 1.500 m masculin şi grupele la ştafeta mixtă pe echipe la 3.000 m.
Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) se va desfăşura în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei - Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi patinaj viteză), Braşov (hochei) şi Râşnov - Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).
Festivalul a fost inclus pentru prima dată în calendarul Comitetelor Olimpice Europene în anul 1991. Iniţiatorul Festivalului a fost Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.
Ediţiile de iarnă ale FOTE au început în anul 1993 în Italia, desfăşurându-se apoi în Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Spania, Polonia, Cehia în 2011 şi cea de a 11-a ediţie în România. România a cucerit până acum patru medalii, toate de bronz, la cele 10 ediţii de iarnă de până acum ale FOTE. În clasamentul general pe medalii, Rusia ocupă primul loc, cu 56 de aur, 36 de argint şi 24 de bronz, urmată de Italia, 23-23-14, Norvegia, 20-20-23, etc.