Fotbaliştii români nu vor mai fi „lăutari”

Cluburile de fotbal din România vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare.
(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
08.01.2013

Cluburile de fotbal din România vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare.

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Dumitru Costin, a declarat că România va fi obligată ca în termen de un an de zile să implementeze noul tip de contract de muncă pentru fotbalişti, impus de UEFA tuturor membrilor săi.

"Pentru prima oară la nivel european, cu sprijinul şi implicarea Comisiei Europene şi sub medierea a doi comisari ai acesteia, membri ai UEFA, la cel mai înalt nivel, ai structurilor patronale din fotbal, European Professional Football Leagues, la care sunt afiliate majoritatea ligilor de fotbal din Europa, şi ai celei de-a doua asociaţii patronale, care include cele mai puternice cluburi din Europa, precum şi cu participarea FIFPRO, divizia Europa, s-au aflat timp de doi ani într-un proces de evaluare şi de negociere în vederea încheierii primului contract colectiv de muncă european pentru fotbalişti. Eu am fost printre cei şase reprezentanţi sindicali care au negociat acest contract. În urma muncii noastre s-a semnat primul contract cadru european care cuprinde şi contractul standard al jucătorului de fotbal profesionist. Toate ţările Uniunii Europene plus cele non-europene care sunt afiliate la UEFA vor implementa acest tip de contract. La unele se va aplica instant, spre exemplu Anglia, Italia, Franţa, Germania, iar noi suntem în valul doi de integrare pentru că avem probleme în legislaţie. În luna februarie sau martie, va veni o misiune comună de la Comisia Europeană, UEFA şi FIFPRO şi vom transpune în aplicare această convenţie", a declarat Costin.

Oficialul AFAN a precizat că acest tip de contract de muncă va modifica radical sistemul de organizare al fotbalului:

"Cluburile de la noi sunt nemulţumite, lor nu le convine nimic. Lor le convine să nu existe contracte, să se fure, să se falsifice semnături şi aşa mai departe, dar fotbalul merge într-o singură direcţie, că vor ei sau nu. Vor rămâne în viaţă doar cei care pot şi care ştiu să respecte regulile şi să facă un management. Fluiericii, hoţii şi tâlharii vor dispărea. Îmi pare rău pentru ei, să se ocupe de altceva, nu de fotbal. Nu există nicio altă variantă de contract. Noi avem o perioadă de tranziţie, până la anul trebuie să rezolvăm această problemă. Va aduce foarte mari consecinţe asupra modului de organizare şi reglementare a fenomenului. Noi avem o perioadă de tranziţie pentru că avem probleme în legislaţia naţională. Avem şi nişte propuneri pentru modificarea legislaţiei, pe care le vom discuta cu ministerul".

Dumitru Costin îl consideră vinovat pentru situaţia financiară precară a multor cluburi de fotbal pe acţionarul FC Rapid, George Copos, care a modificat legea sportului în perioada în care ocupa funcţia de vicepremier.

"Noi avem nişte prevederi în lege care ne blochează în aplicarea prevederilor contractului european. Spre exemplu, sportivii noştri au contracte de prestări servicii, ca lăutarii. Ceea ce este incorect. Asta a fost şmecheria lui Copos, care a îngropat fotbalul românesc, i-a dat aer pe termen scurt pentru a plăti valori mari de contract la fotbalişti, dar a rezolvat doar o parte a problemei. În 2005, când era vicepremier, a modificat legea sportului şi a introdus acest amendament, pentru că până atunci toţi erau cu carte de muncă. Nu poţi să spui că e prestator de servicii unul care are program, nu-l aduc ca pe lăutar o dată la nuntă. A rezolvat parţial problema pentru că acest amendament nu a fost clarificat în codul fiscal. În conformitate cu acest cod, organele de control pot să retrateze tipul de contract pe care îl găsesc la diverşi angajatori şi să îl transforme din contract de prestări servicii în contract de muncă cu toate contribuţiile sociale aferente. Asta a şi făcut ANAF şi de aia s-au înglodat în datorii şi Rapid şi Dinamo şi toate celelalte. De aici pleacă marele rău", a mai declarat Costin.

La rândul său, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, că Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) a propus un contract cadru jucător-club pe care conducerile grupărilor din Liga I în consideră "inacceptabil".

Dumitru Dragomir a adăugat că LPF va da un răspuns privind propunerea sindicatului fotbaliştilor după întrunirea Comitetului Executiv al ligii.

"Anul 2013 a început în fotbal cu scandal. Pentru că AFAN-ul ne-a trimis prin federaţie un simulacru de contract între jucători şi cluburi... Şi cluburile ne trimit acum hârtii peste hârtii, ne dau telefoane şi spun că aşa ceva este inacceptabil. Am spus să convocăm imediat Comitetul Ligii şi să punem în discuţie problema, iar apoi să mergem cu un răspuns la federaţie", a precizat Dragomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor