Reuniune dedicată securităţii sociale a sportivilor

Majoritatea sportivilor romani retrasi din activitatea competitionala se trezesc fără nicio perspectivă după 35 de ani, fără meserie, experienţă profesională, fără drept de ajutor de şomaj sau pensie. (Michael Steele / Getty Images)
Epoch Times România
08.12.2010

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN), Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) au organizat seminarul regional de prezentare şi dezbatere a Raportului de cercetare privind securitatea socială şi formarea profesională a sportivilor.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România este, începând cu 1 iunie 2009, organizaţie beneficiară a unei finanţări din Fondul Social European, pentru implementarea proiectului "Securitate socială şi formare profesională pentru sportivi", selectat şi finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Partenerii cu care asociaţia implementează acest proiect sunt Blocul Naţional Sindical şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.

Scopul seminarului a fost informarea sportivilor cu privire la concluziile raportului de cercetare în care au fost implicaţi 5.050 sportivi, la nivel naţional, din 35 de sporturi, din toate categoriile de vârstă.

România are circa 200.000 de sportivi legitimaţi. După ce îşi încep activitatea, în copilărie sau adolescenţă, cei mai mulţi o încheie în jurul vârstei de 35 de ani, prin reducerea abilităţilor fizice. 10 la sută, cu performanţe de top, câştigă suficient pentru un trai decent, o scurtă perioadă de timp. Şi mai puţini dintre aceştia au bani suficienţi pentru a plăti specialişti să le administreze afacerile. Marea problemă este că majoritatea se trezesc fără nicio perspectivă după 35 de ani, fără meserie, experienţă profesională, fără drept de ajutor de şomaj sau pensie. Toţi aceşti foşti sportivi se îndreaptă spre excluziune socială, devenind ţinte ale asistenţei sociale. Cercetarea prezentată la seminar a avut ca scop susţinerea acestor sportivi. Întâlnirea de la Bucureşti a finalizat un ciclu de 7 seminarii regionale care au avut loc în 2010, la Timişoara, Galaţi, Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Târgovişte şi Craiova.

Un element important este constituirea, la 1 iunie 2010, a unui birou de informare şi consiliere a sportivilor, care îi ajută în raporturile cu cluburile, rezolvă probleme de fiscalitate, formare personală şi deschide posibilităţi de dezvoltare personală.

La reuniune au participat Doina Melinte, preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, numeroşi oficiali şi experţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor