Fotbal: Blatter a pledat în Iran pentru a li se permite femeilor să intre pe stadioane

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Sepp Blatter. (FADEL SENNA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2013

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a pledat joi la Teheran pentru eliminarea interdicţiei pe stadioane pentru femeile din Iran, o "lege culturală" care frânează, potrivit elveţianului, dezvoltarea sportului feminin.

Prezenţa femeilor pe stadioanele iraniene nu este permisă, potrivit autorităţilor, pentru a le proteja de injuriile proferate de bărbaţi.

Această interdicţie a făcut obiectul unui film, "În afara Jocului", al realizatorului Jafar Panahi, premiat la Festivalul de la Berlin din 2006.

"Am avut oportunitatea de a-i cere vice-preşedintei (însărcinată cu Mediul şi cu apărarea drepturilor femeilor în Iran), Massoumeh Ebtekar, să intervină la guvern pentru a schimba una din legile culturale care spune că femeile nu pot asista la meciurile de fotbal", a explicat Blatter, care efectuează de miercuri o vizită în Iran.

"I-am repetat acest lucru şi preşedintelui Parlamentului (conservatorul Ali Larijani), iar el a spus că va prezenta această cerere", a adăugat elveţianul.

Sfârşitul acestei interdicţii "ar fi în favoarea fotbalului feminin care se dezvoltă atât de bine aici şi trebuie să spun că femeile ar trebui să poată merge pe stadion", a afirmat el, asigurând totuşi că "nu a intervenit pentru a determina schimbarea" legii iraniene.

Sepp Blatter a mai precizat că decizia finală asupra autorizării purtării vălului în fotbalul feminin va fi luată de Internaţional Football Association Board (IFAB), organul care girează legile jocului, într-o reuniune care va avea loc la Zurich pe 28 februarie 2014.

Problema vălului aparţine culturii ţărilor islamice, însă femeile practică sporturile "îmbrăcate normal" în multe din aceste ţări, a spus Blatter, citând în special ţările din Africa de Nord.

IFAB a autorizat portul vălului pentru jucătoare, măsură cerută de Confederaţia asiatică (AFC) şi de Prinţul Ali Bin al Hussein al Iordaniei, unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai FIFA, pe 5 iulie 2012, pentru o perioadă de probă.

Această decizie va trebui să permită tuturor femeilor practicarea fotbalului, ceea ce până acum nu era posibil din cauza restricţiilor religioase vizând anumite comunităţi.

Vestea a fost bine primită în lumea musulmană, însă unele asociaţii feministe şi-au exprimat dezacordul.

Iranul a fost în avangarda bătăliei pentru autorizarea vălului islamic. Ţara a depus chiar plângere împotriva FIFA după ce a fost împiedicată în iunie 2011 să dispute un meci din preliminariile JO 2012 cu Iordania, din cauza interzicerii vălului islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor