Fostul şef SRI, George Maior: „Era de aşteptat ca Rusia să vrea să-şi menţină controlul asupra Moldovei”

După evenimentele din ultima perioadă, şi mă refer aici la marile proteste care s-au petrecut la Chişinău, tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au înţeles că ţara lor trebuie să fie parte a Uniunii Europene. În opinia fostului şef al SRI, George Maior, Rusia va face tot posibilul să-şi sporească influenţa pe acest teritoriu, blocându-i apropierea de UE.
George Maior, directorul SRI. (Epoch Times România)
Maria Maevschi
01.06.2015

După evenimentele din ultima perioadă, şi mă refer aici la marile proteste care s-au petrecut la Chişinău, tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au înţeles că ţara lor trebuie să fie parte a Uniunii Europene. În opinia fostului şef al SRI, George Maior, Rusia va face tot posibilul pentru a-şi spori influenţa pe acest teritoriu, blocându-i apropierea de UE.

„Trebuie să fie un obiectiv şi e un obiectiv necesar pentru Moldova apropierea de UE. Nu trebuie să iasă din această nouă paradigmă care văd că a fost îmbrăţişată şi la nivelul populaţiei. Pe de altă parte, era de aşteptat - şi e de aşteptat - ca presiunea, influenţa Rusiei în interiorul Republicii Moldova să crească, inclusiv din punct de vedere politic, cu nuanţe de natură economică şi cu alte elemente mai subtile prin care Rusia să-şi menţină un control asupra acestui stat-tampon între zona vestică şi cea estică şi să încerce să blocheze ceea ce ea percepe ca o ameninţare la adresa intereselor sale - apropierea Moldovei de UE. În mod eronat, după părerea mea”, a declarat politicianul român pentru digi24.ro.

George Maior este de părere că România ar putea să reducă influenţa Moscovei pe teritoriul RM, continuând investiţiile în domeniul energetic şi participând la privatizarea companiilor de stat. Potrivit fostului şef al SRI, în ultima perioadă, Moldova ar fi primit ajutor din partea României mai mult decât din partea altor state membre UE, care şi-ar fi asumat acest obiectiv.

„România a făcut acest lucru mai ales în ultimii câţiva ani. Şi cred că România trebuie să continue această politică cu curaj, să continue aceste investiţii în domeniul energiei făcute în ultimii ani şi să încerce să se concentreze şi mai mult pe posibilităţi de a fi prezentă economic în zone strategice din Moldova”, a afirmat diplomatul român.

Domeniul în care Rusia ar putea să facă presiuni ar fi cel energetic, motiv pentru care Maior l-a şi accentuat, dar ar mai fi şi cel economic, politic şi diplomatic, la care România ar trebui să fie la fel de atentă.

„Vor fi oportunităţi de privatizare acolo. Cred că companiile româneşti, inclusiv cele de stat, din sectorul energiei, ar trebui să fie implicate în ce se va petrece în Republica Moldova. E şi în interesul nostru vital să vedem Republica Moldova stabilă, apropiindu-se într-un ritm bun de UE”, a conchis fostul şef al SRI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor