Fostul şef al Agenţiei Antidoping din Rusia moare pe neaşteptate

Fostul şef al Agenţiei Antidoping din Rusia a murit în urma unui infarct miocardic, la două luni după ce a demisionat din cauza unui uriaş scandal de dopaj care i-a vizat pe sportivii ruşi.
Fostul şef al agenţiei antidopaj a Rusiei, Nikita Kamaiev. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2016

Nikita Kamaiev, care a condus Agenţia Antidoping din Rusia (RUSADA) până la sfârşitul anului trecut, a murit duminică din cauza unui aparent infarct miocardic în timp ce se afla la schi, a raportat agenţia de ştiri TASS.

“Din păcate, Nikita a murit din cauza unui infarct miocardic sever”, a declarat Ramil Habriev, fost director general al agenţiei de antidopaj şi mâna dreaptă a lui Kamaiev.

“El s-a plâns că îl durea inima după ce a schiat. El nu a mai spus niciodată că are probleme cu inima. Poate soţia sa ştia despre aceste probleme”, a susţinut Habriev despre Kamaiev, care avea 50 de ani când şi-a pierdut viaţa.

În plus, ca o coincidenţă, Kamaiev a murit la scurt timp după ce un alt fost conducător al Agenţiei de Antidoping din Rusia, preşedintele fondator Viaceslav Sinev, a fost găsit mort. S-a anunţat că Sinev a decedat pe 3 februarie 2016, dar niciun alt detaliu n-a mai fost furnizat, arată Pro Sport.

Kamaiev, Habriev şi alţi membri ai conducerii RUSADA au demisionat în decembrie 2015 după ce Agenţia Mondială de Antidopaj (WADA) a publicat un raport critic în care a acuzat Rusia de desfăşurarea unei practici susţinute la nivel de stat de înşelare şi corupţie în privinţa testelor standard aplicate atleţilor.

RUSADA şi laboratorul antidopaj al Moscovei au fost suspendate în urma publicării raportului, susţine Deutsche Welle.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a distanţat de acuzaţii şi a cerut ca cei responsabili să îşi recunoască vinovăţia.

Moartea lui Kamaiev are loc în contextul unei vizite programate a inspectorilor de la Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism, care urmau să vină pentru două zile în Rusia ca să evalueze reforma sistemului rusesc de antidopaj, şi în condiţiile în care atleţilor ruşi le-a fost interzis să mai participe la competiţiile internaţionale.

Rusia se străduieşte să ridice interdicţie aplicată atleţilor săi înaintea Jocurilor Olimpice de vară din Rio de Janeiro, ce vor avea loc în luna august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor