Fostul director al ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a fost reţinut în Belgia

Gara Feroviară
Gara Feroviară (politik.md)

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) Iurie Topală a fost reţinut de ofiţerii Interpol din Belgia, pentru a fi extrădat în Moldova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) informează că urmărirea penală este pornită pe mai multe fapte, inclusiv escrocherie, delapidări, abuz de serviciu în interesele unui grup criminal şi management defectuos.

În ceea ce-l priveşte pe fostul şef al CFM, procurorii PCCOCS îi incriminează comiterea abuzului de serviciu în interesele unui grup criminal organizat şi managementul defectuos al întreprinderii, în perioada anilor 2015-2019. Suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 milioane lei.

În scopul asigurării eficienţei investigaţiilor, procurorii au dispus şi aplicarea sechestrelor pe proprietăţile şi activele lui Iurie Topală şi altor persoane din dosar, în sumă de 25 milioane lei, precum şi desfăşurarea investigaţiilor financiare paralele.

Totodată, procurorii notează că la 30 decembrie 2021, Curtea de Apel Chişinău a menţinut măsura arestului preventiv aplicată în privinţa învinuitului.