Fostul director al agenţiei de securitate kazahe, reţinut pentru trădare
alte articole
Fostul şef al agenţiei de securitate internă din Kazahstan a fost reţinut, fiind suspectat de trădare, a anunţat agenţia sâmbătă, după ce acesta fusese concediat pe fondul tulburărilor fără precedent din fosta republică sovietică, transmite publicaţia Moscow Times.
Reţinerea lui Karim Masimov – fost prim-ministru şi vechi aliat al fostului lider al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev – a fost prima mişcare majoră împotriva unui oficial de rang înalt aparţinând cercului fostului dictator kazah, după revoltele masive.
Între timp, purtătorul de cuvânt al lui Nazarbayev a negat zvonurile potrivit cărora fostul preşedinte ar fi părăsit ţara şi a spus că îi îndeamnă pe kazahi să se unească în jurul guvernului.
Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev l-a demis pe Masimov la începutul acestei săptămâni, după ce protestele cauzate de creşterea preţurilor la combustibil s-au transformat în violenţe pe scară largă, clădirile guvernamentale din cel mai mare oraş - Almaty fiind luate cu asalt şi incendiate.
După intervenţia trupelor ruse, autorităţile kazahe au declarat, vineri, că situaţia este în mare parte sub control. Tokayev a cerut trupelor sale să tragă fără somaţie în protestatari şi a respins orice negocieri cu demonstranţii.
Masimov, în vârstă de 56 de ani, a fost de două ori prim-ministru al lui Nazarbayev şi a condus Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB), din 2016.
KNB a declarat, într-un comunicat, că a început joi o anchetă, fostul director fiind suspectat de înaltă trădare.
În Kazahstan circulă zvonuri despre lupte interioare în rândul elitei kazahe, existând chiar speculaţii că Nazarbayev - care a demisionat în 2019 - ar fi fugit din ţară.
Tokayev a preluat, săptămâna trecută, funcţia lui Nazarbayev de şef al Consiliului de Securitate al ţării.
Denunţându-i pe cei care răspândesc „informaţii false şi speculative cu bună ştiinţă”, purtătorul de cuvânt al lui Nazarbayev, Aidos Ukibay, a declarat sâmbătă că fostul lider se află în capitala Nur-Sultan şi în „contact direct” cu Tokayev.
Nazarbayev „îndeamnă pe toată lumea să se unească în jurul preşedintelui Kazahstanului pentru a depăşi provocările actuale şi pentru a asigura integritatea ţării”, a precizat Ukibay pe Twitter.
Într-un discurs dur adresat naţiunii vineri, Tokayev a spus că 20.000 de „bandiţi înarmaţi” au atacat Almaty şi a autorizat forţele sale să tragă pentru a ucide fără somaţie. El a ridiculizat apelurile din străinătate la negocieri drept „prostii”, spunând: „Avem de-a face cu... bandiţi şi terorişti. Aşa că trebuie distruşi”.
Cauza iniţială a protestelor a fost creşterea preţurilor la carburanţi, dar măsura guvernului de a reduce preţurile, urmată de demiterea cabinetului nu au reuşit să oprească protestele.
Violenţa a izbucnit când poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi grenade asomatoare asupra a mii de oameni care protestau la Almaty, marţi seara.
A doua zi, protestatarii au luat cu asalt clădirile guvernamentale, inclusiv sediul administraţiei oraşului şi reşedinţa prezidenţială, incendiindu-le.
Ministerul de Interne a declarat că 26 de „criminali înarmaţi” au fost ucişi în timpul tulburărilor.
Se spunea că 18 ofiţeri de securitate au fost ucişi şi peste 740 au fost răniţi.
Peste 4.000 de persoane au fost reţinute, inclusiv unii străini, potrivit ministerului.
Imaginea completă a haosului din Kazahstan a fost adesea neclară, existând întreruperi masive de comunicaţii, inclusiv în reţeaua de telefonie mobilă şi internet.