Fosta şefă AEP refuză să se prezinte în faţa comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009

Fosta preşedintă AEP, Ana Maria Pătru, a preferat să scrie o lungă scrisoare membrilor comisiei parlamentare mai degrabă decât să vină în faţa lor. Motivul? Aşa a rugat-o copilul.
Ana Maria Pătru
Ana Maria Pătru (Ziua de Constanta)

Aşteptată la audieri în Comisia Parlamentară pentru anchetarea alegerilor din 2009, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, şi-a declinat prezenţa, susţinând că acest lucru i-a fost solicitat de copil, care nu vrea să-şi vadă mama arestată din nou.

Potrivit Mediafax, Pătru a transmis o scrisoare de 10 pagini în care informează Comisia că a luat decizia de a nu veni să dea depoziţii, având în vedere că nu este funcţionar public şi nu mai ocupă o demnitate în stat. Pătru a susţinut că decizia sa este „îndelung cântărită” şi are la bază „exclusiv raţiuni de ordin personal." Practic, Pătru a reamintit că, în 2016, a fost reţinută şi ulterior arestată de DNA într-un dosar vizând fapte de corupţie. Arestarea ar fi avut la bază un denunţ mincinos şi cele întâmplate i-au afectat copilul, susţine Pătru.

"În fatidica zi a reţinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el. L-am asigurat că mă voi întoarce repede. (...) Numai că Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate, în condiţiile în care faptele nu au fost dovedite şi arestarea s-a realizat pe baza unui denunţ mincinos al unei condamnate penal (...), a durat extrem de mult, mai bine de 3 luni”, a scris Pătru.

„În acest răstimp, întreaga familie a suferit extrem de mult iar băiatul meu a intrat într-o stare de depresie extrem de accentuată din care nu şi-a revenit nici acum pe deplin. Atunci când am auzit că sunt chemată la Comisie, din nou, cu lacrimi în ochi, copilul mi-a cerut să nu merg pentru că "nu vrea să fiu luată din nou" şi că fără mine nu poate trăi. Iată de ce am hotărât să stau departe de viaţa publică şi să nu dau curs invitaţiei dvs.”, a afirmat Pătru.

În scrisoarea adresată parlamentarilor, Pătru mai susţine că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO, controlată de Irina Socol, câştiga licitaţiile pentru softuri.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor. Consider însă că e suspect faptul că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi transmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştiga aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a scris Pătru, potrivit căreia există „suspiciunea rezonabilă” că şefa SIVECO ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI.

„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.

Fosta vicepreşedintă AEP mai opinează în scrisoare că reţinerea şi arestarea sa în plină campanie pentru alegerile parlamentare din 2016 nu au avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Din contră, credinţa mea intimă este că reţinerea şi arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD şi preşedintelui său, Liviu Dragnea", a scris Ana-Maria Pătru, vicepreşedinte al AEP în 2009, în scrisoarea citată.

Articolul integral poate fi citit aici

Remintim că în noiembrie 2016, Ana Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost arestată preventiv într-un dosar în care este acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi a două infracţiuni de spălare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne