Şefa PNL: Dezastrul economic spre care îndreaptă ţara Guvernul Dragnea trebuie stopat

Execuţia bugetară foarte slabă dovedeşte foarte clar faptul că uriaşa creştere economică este doar pe hârtie. Din păcate hârtia suportă multe, economia - nu prea, a remarcat şefa PNL Raluca Turcan.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

Este oficial: Ministerul de Finanţe spune că execuţia bugetară după 4 luni îndepărtează PSD tot mai mult de programul de guvernare şi de promisiunile fără fundament, a afirmat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan.

"Să fie foarte clar, dezastrul economic spre care îndreaptă Guvernul Dragnea ţara trebuie STOPAT. Dragnea nu mai are timp să învârtă becurile prin diferite încăperi. Miniştrii trebuie să-şi asume măsurile economice şi să fie foarte prudenţi. Nu se mai poate face risipă! Nu se mai pot face cheltuieli fără a şti foarte clar de unde provin banii", a declarat Raluca Turcan.

În acest sens, şefa PNL a dat şi un exemplu: experţii FMI susţin că doar Legea salarizării unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB. Este exact impactul bugetar pe care Ministerul Finanţelor l-a ascuns de ochii românilor atunci când toţi se întrebau de unde se măresc salariile.

"În ultimele patru luni Guvernul Dragnea-Grindeanu ne-a demonstrat că nu poate colecta mai mulţi bani la bugetul de stat, nu poate atrage noi investiţii, nu poate cheltui banii europeni, nu ştie să facă investiţii pentru creştere economică", a subliniat Raluca Turcan.

Preşedintele PNL a prezentat "cifrele, comparativ cu anul de referinţă 2016, un an fiscal slab, pentru care Dragnea şi PSD numeau Guvernul de atunci drept Guvernul Zero":

- Minus 410 mil din impozitul pe profit, faţă de 2016;

- Minus 957 milioane din TVA şi minus 561 mil. lei din accize faţă de 2016;

- Minus 3,5 miliarde cheltuielile realizate în proiecte europene;

- Minus 721 milioane lei cheltuieli de capital, faţă de 2016;

"Unica mişcare economică făcută de PSD pentru a nu scufunda România într-un deficit uriaş a fost impozitarea mediului privat prin creşterea artificială a salariului minim pe economie. Execuţia bugetară foarte slab dovedeşte foarte clar faptul că uriaşa creştere economică este doar pe hârtie. Din păcate hârtia suportă multe, economia - nu prea! A căzut un tavan într-o şcoală din Bucureşti. Dacă nu se vor lua măsuri, există toate premisele ca şi economia să ajungă un morman de moloz însă, de data aceasta, se va lăsa cu victime", a subliniat Raluca Turcan.

În acest context, PNL a solicitat prezenţa ministrului de Finanţe în Parlament pentru a explica cifrele, însă, potrivit şefei PNL, din păcate, PSD îi ia apărarea şi blochează dezbaterea pe cifre a bugetului şi a Legii salarizării unitare.