Fosta Primă Doamnă a Franţei, Carla Bruni, anchetată oficial în legătură cu finanţarea campaniei lui Sarkozy

Presedintele francez Nicolas Sarkozy impreuna cu sotia sa, Carla Bruni-Sarkozy (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Soţia fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy, este anchetată oficial pentru ascunderea unor probe legate de presupusa finanţare libiană a campaniei prezidenţiale din 2007 a soţului său, a declarat o sursă judiciară pentru AFP, potrivit France24.

Fosta Primă Doamnă a Franţei a fost pusă sub acuzare marţi în cadrul unei anchete privind presupusa finanţare libiană a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy.

Femeia în vârstă de 56 de ani a fost acuzată de ascunderea de probe şi de asociere cu infractori în vederea comiterii de fraude, a precizat sursa.

Ea a fost plasată sub control judiciar şi i s-a interzis să intre în contact cu toţi ceilalţi acuzaţi, cu excepţia soţului său, Nicolas Sarkozy, a precizat sursa.

Cântăreaţa este suspectată, printre altele, de tăinuire de martori şi de implicare într-o tentativă de corupere a personalului judiciar libanez.

Avocaţii ei, Paul Mallet şi Benoit Martínez, nu au comentat imediat când au fost contactaţi de AFP.

Sarkozy, în vârstă de 69 de ani, a fost inculpat în octombrie 2023 pentru manipulare ilegală de martori, în cadrul unei anchete care urmăreşte să stabilească dacă a luat bani de la fostul dictator libian Moamer Kadhafi pentru a-şi finanţa campania electorală din 2007.

Anchetatorii suspectează că mai multe persoane, unele apropiate lui Sarkozy, au fost implicate în plata unui martor-cheie în acest caz pentru a retrage o declaraţie pe care a făcut-o şi care îl incrimina pe fostul preşedinte.

Bruni-Sarkozy ar putea fi inculpată sau i s-ar putea acorda statutul de martor asistat, care, conform sistemului juridic francez, nu este echivalent cu o inculpare formală.

Ea a fost deja audiată de două ori de anchetatori, prima dată în calitate de martor în iunie 2023, apoi în calitate de suspect la începutul lunii mai.

O anchetă a arătat că Bruni-Sarkozy a şters toate mesajele schimbate cu "regina franceză a paparazzilor" Michele Marchand în ziua în care aceasta din urmă a fost acuzată de manipulare de martori în iunie 2021.

Omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine afirmase de mai multe ori că a ajutat la livrarea a până la cinci milioane de euro în numerar de la Kadhafi către Sarkozy şi şeful său de cabinet în 2006 şi 2007.

Dar în 2020, Takieddine şi-a retras brusc declaraţia incriminatoare, ridicând suspiciuni că Sarkozy şi aliaţii apropiaţi l-ar fi plătit pe martor să se răzgândească.

Autorităţile s-au interesat de Bruni-Sarkozy atunci când Marchand a justificat deplasările sale la domiciliul lui Sarkozy drept vizite de socializare cu cântăreaţa.

Sarkozy urmează să fie judecat în 2025 în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora ar fi conspirat să ia bani de la liderul libian pentru a-şi finanţa ilegal candidatura victorioasă din 2007 la preşedinţia Franţei.

Politicianul de dreapta, care a condus Franţa din 2007 până în 2012, s-a confruntat cu o serie de probleme juridice de când a părăsit funcţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor