Fost şef SRI, prins băut la volan. În maşină era şi copilul lui de 6 ani. Ce pedeapsă a primit?

(Facebook/sri.oficial)
Ana Ion
23.04.2025

Un fost şef de serviciu din cadrul SRI a fost prins în timp ce conducea băut. În maşină se afla şi fiul său, în vârstă de 6 ani.

Fostul inspector SRI a scăpat cu o pedeapsă minimă, la care s-au adăugat 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, scrie Ziaruldeiasi.ro.

Doru Gabriel Olariu a fost oprit de poliţişti în cadrul unui control de rutină, în seara zilei de 10 februarie anul trecut, pe când se îndrepta spre Lidl Tătăraşi. Bărbatul a recunoscut imediat că băuse 150 ml de vodcă şi 200 ml de vin roşu în jurul prânzului. Probele de sânge recoltate au confirmat acest lucru, alcoolemia lui Olariu fiind de 1,47‰.

Trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, Olariu a scăpat ieftin pe motiv că a fost cooperant cu poliţiştii şi cu organele de anchetă. Apărarea a solicitat amânarea aplicării vreunei pedepse, invocând faptul că Olariu condusese doar aproximativ un kilometru, fără a provoca vreun incident în trafic. În momentul în care fusese oprit de poliţie avea o ţinută ordonată, era liniştit, fără tulburări de echilibru. Apărătorul lui Olariu a apreciat că, în aceste condiţii, faptul că inculpatul era deja lipsit de dreptul de a conduce de mai bine de un an reprezenta o pedeapsă suficientă.

Aprecierea apărătorului a fost împărtăşită şi de magistraţii Judecătoriei care au fost de acord cu apărătorul, în sensul că fostul angajat al SRI nu reprezenta propriu-zis un pericol public. De asemenea, valoarea alcoolemiei nu a fost apreciată ca fiind deosebit de ridicată.

„Instanţa are în vedere şi persoana inculpatului care este cunoscut în comunitate ca fiind o persoană integrată social şi de încredere, dar şi atitudinea sinceră adoptată de acesta. Inculpatul se află la primul contact cu legea penală, astfel încât comportamentul antisocial ce constituie obiectul prezentului dosar penal nu pare a fi decât o rătăcire de moment”, au spus judecătorii.

Ca urmare, ei au stabilit o pedeapsă de un an de închisoare, dar au dispus amânarea aplicării acesteia pe parcursul unui termen de supraveghere de doi ani. În acest interval, Olariu va trebui să presteze 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Fond Locativ sau al Direcţiei de Exploatare Patrimoniu din subordinea Primăriei. Pronunţată în Joia Mare, sentinţa Judecătoriei este supusă apelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor