Fost şef al Centrului de Prevenire a Bolilor din SUA: Dezbaterea privind originea Covid-19 a fost "zădărnicită"
Fostul şef al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, Dr. Robert Redfield, acuză că a fost "marginalizat" din cauza opiniilor sale privind originea pandemiei Covid-19, potrivit unui material BBC.
Redfield a fost martorul cheie în prima audiere publică a unei comisii din Congresul american care investighează modul în care a apărut coronavirusul.
El a declarat că a fost exclus din primele discuţii privind provenienţa virusului, deoarece a suspectat o scurgere din laborator, iar ipoteza sa a fost respinsă de Dr. Anthony Fauci ca fiind "complet falsă".
Mulţi oameni de ştiinţă afirmă că nu ar exista nicio dovadă că virusul care a generat pandemia de Covid-19 s-a scurs dintr-un laborator, iar Casa Albă a declarat că nu există un consens la nivelul guvernului american cu privire la originea virusului.
Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piaţa de fructe de mare şi animale sălbatice din oraş.
Piaţa se află în apropierea Institutului de Virologie din Wuhan, un laborator de virusuri de top la nivel mondial care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.
Dr. Redfield, care a condus Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA când a început epidemia în 2020, a fost unul dintre primii susţinători ai teoriei scurgerii din laborator. El a declarat în faţa subcomitetului select al Camerei Reprezentanţilor, format de noua majoritate republicană din Camera Reprezentanţilor din SUA, că pentru el nu era "ştiinţific plauzibil" ca virusul să aibă origini naturale.
El a afirmat că a fost "marginalizat" la începutul pandemiei şi exclus de la reuniuni, deoarece opiniile sale nu erau în concordanţă cu cele ale altor oameni de ştiinţă importanţi, precum Dr. Fauci, care a fost de facto responsabilul de răspunsul american la pandemie.
"Mi s-a spus că se dorea o singură teorie şi că eu aveam, evident, un punct de vedere diferit. Ştiinţa are dezbateri, iar ei au strivit orice dezbatere", a spus el.
Dr. Fauci, care nu a fost prezent la audiere, a negat acuzaţia doctorului Redfield.
"Nimeni nu a exclus pe nimeni. Iar ideea de a spune că nu a fost dorit acolo pentru că a avut o opinie diferită... au fost mai multe persoane la convorbire care au avut opinia că ar fi putut fi vorba de un virus modificat", a declarat Fauci pentru publicaţia americană de ştiri Politico după audiere.
În timpul mărturiei sale, Dr. Redfield a vorbit, de asemenea, despre opoziţia sa faţă de aşa-numita cercetare interzisă privind "câştigul de funcţii" (gain-of-function - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n.).
El a spus că este posibil ca agenţiile americane să fi finanţat astfel de cercetări la Institutul Wuhan.
Un subiect controversat
Grupul de experţi din Camera Reprezentanţilor, format din nouă republicani şi şapte democraţi, a declarat că îşi propune să rămână deasupra disputei politice partizane, dar acest lucru s-ar putea dovedi dificil, având în vedere subiectul care provoacă diviziunile.
Din comisie face parte republicana Marjorie Taylor Greene, care a folosit audierea de miercuri pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la deciziile luate de agenţiile federale în timpul pandemiei.
La începutul audierii, democratul Raul Ruiz a protestat împotriva includerii martorului Nicholas Wade, autorul unei cărţi controversate despre rasă şi genetică, care a fost aprobată de un fost lider al Ku Klux Klan.
Ruiz a susţinut că Wade a scris o carte periculoasă şi că mărturia sa nu poate fi luată în considerare, dar Wade şi-a apărat cartea şi a rămas la audiere.
Spectrul lui Donald Trump a planat, de asemenea, asupra procedurilor, democratul Jamie Raskin sugerând că fostul preşedinte a fost linguşitor în abordarea sa faţă de preşedintele chinez Xi Jinping.
Ancheta Camerei Reprezentanţilor vine la o săptămână după ce directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că un incident neintenţionat de laborator a fost "cel mai probabil" modul în care a luat naştere Covid.
Cu câteva zile înainte, Departamentul de Energie al SUA a declarat că a constatat că virusul a fost cel mai probabil rezultatul unei scurgeri de laborator din Wuhan, dar că nu a putut ajunge la această concluzie decât cu "încredere scăzută".
Ca răspuns la această afirmaţie, mulţi oameni de ştiinţă care au studiat virusul au declarat că nu există noi dovezi ştiinţifice care să indice o scurgere de laborator şi că originea naturală este în continuare teoria cea mai probabilă.