Fost oficial brazilian al FIFA extrădat în SUA, acuzat de luare de mită

Elveţia l-a predat autorităţilor americane pe fostul şef al fotbalului brazilian José Maria Marin. Marin este unul dintre cei şapte directori FIFA arestaţi pe baza unor acuzaţii de mită în timpul unui raid de amploare în Zurich.
Jose Maria Marin, fostul şef al fotbalului brazilian. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.11.2015

José Maria Marin a părăsit Elveţia marţi pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie în Statele Unite, a declarat Ministerul elveţian al Justiţiei (FOJ) în Berna.

“El a fost predat în custodia a doi ofiţeri de poliţie americani în Zurich, care l-au însoţit în zborul către New York”, a declarat Folco Galli, purtător de cuvânt al FOJ.

Procurorii americani consideră că Marin a primit mită în valoare de milioane de dolari de la companii specializate în marketing sportiv, conform Deutsche Welle.

Marin a ocupat funcţia de preşedinte al Asociaţiei Braziliene de Fotbal şi a fost responsabil de organizarea Cupei Mondiale din 2014 din Brazilia.

Oficialul FIFA, acum în vârstă de 83 de ani, a consimţit săptămâna trecută să fie extrădat. Dacă va fi condamnat, el ar putea primi o sentinţă de 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune.

Jose Maria Marin pledează nevinovat faţă de acuzaţiile de luare de mită.

Au mai rămas cinci

Autorităţile elveţiene l-au arestat pe brazilian în timpul unui raid la un hotel de lux din Zurich la sfârşitul lunii mai, împreună cu alţi şase oficiali FIFA de rang înalt. Raidul a declanşat un scandal de mari proporţii care l-a forţat în cele din urmă pe şeful FIFA, Sepp Blatter, să îşi anunţe intenţia de a demisiona.

Autorităţile americane susţin că directorii FIFA au fost implicaţi într-o schemă de corupţie pe timp îndelungat, acumulând o sumă totală de aproximativ 151 milioane de dolari (138 milioane de euro).

Fostul vicepreşedinte al FIFA Jeffrey Webb, care a condus de asemenea şi CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football), se numără printre cei arestaţi în Zurich.

La rândul său, Webb a fost de acord cu extrădarea sa şi a pledat nevinovat în faţa unei curţi din New York în luna iulie.

Ceilalţi 5 directori FIFA se află în continuare în Elveţia, aşteptând să fie în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor