Fost înalt oficial chinez din domeniul sănătăţii, despre originea COVID: Nu excludeţi o scurgere de laborator

O imagine la microscopul electronic arată SARS-CoV-2 (obiecte rotunde aurii), care provoacă COVID-19, ieşind din celulele cultivate.
O imagine la microscopul electronic arată SARS-CoV-2 (obiecte rotunde aurii), care provoacă COVID-19, ieşind din celulele cultivate. (NIAID)

Posibilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să provină dintr-un laborator nu poate fi exclusă, a declarat George Gao, fost şef al Centrului chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC China).

Aflat la conducerea CDC China în timpul pandemiei de COVID-19, George Gao a afirmat, de asemenea, că oficialii chinezi au investigat Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) pentru a afla dacă SARS-CoV-2, virusul care declanşează COVID-19, ar fi scăpat din laborator.

El a susţinut că experţii nu au găsit nicio "neregulă" în laborator, dar a oferit puţine detalii despre această cercetare.

Potrivit BBC Radio 4, Gao a declarat că "oricând se poate suspecta orice" în ceea ce priveşte posibila origine a SARS-CoV-2.

"Asta este ştiinţa. Nu trebuie să excludeţi nimic", a spus el.

Comentând despre WIV - centrul speculaţiilor prezentate în majoritatea teoriilor privind scurgerile din laboratoare - Gao a spus că laboratorul a fost "verificat de două ori de către experţii în domeniu".

"Cred că această concluzie a lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere", a declarat fostul director al CDC din China.

Este pentru prima dată când un oficial chinez a confirmat că o investigaţie oficială privind COVID-19 a fost efectuată la laborator.

Dar presupusa investigaţie, despre care Gao a spus că a fost organizată de un departament "guvernamental", nu a implicat CDC China, a confirmat el, fără a numi departamentul responsabil.

Au trecut mai mult de trei ani de când SARS-Cov-2 a provocat o pandemie globală care s-a soldat cu aproximativ 7 milioane de morţi, dar lumea nu ştie încă nimic despre originea virusului.

Una dintre teorii este că virusul provine de la lilieci, dar opiniile diferă în ceea ce priveşte modul în care a devenit transmisibil printre oameni.

Unii cred că virusul a fost transmis la oameni de către un fel de gazde animale intermediare, în timp ce alţii cred că este mai probabil că acesta să se fi scurs dintr-un laborator, în special de la WIV, care a cercetat virusurile liliecilor şi care se află în centrul oraşului Wuhan, unde a început pandemia.

Regimul chinez a respins în repetate rânduri teoria potrivit căreia virusul a fost scăpat de la WIV, dar lipsa sa de transparenţă a alimentat şi mai mult suspiciunile.

Un grup de experţi conduşi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat un tur ghidat la WIV şi în alte locaţii din Wuhan în ianuarie 2021, la peste un an de la începutul focarului iniţial de COVID-19.

În urma vizitei de patru săptămâni, echipa a declarat că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal şi că "introducerea prin intermediul unui incident de laborator a fost considerată o cale extrem de improbabilă".

Însă concluziile au fost puse sub semnul întrebării, criticii sesizând că regimul comunist chinez a avut un rol semnificativ în ancheta lor şi i-au acuzat că s-au angajat din nou într-o muşamalizare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ulterior reporterilor că investigaţiile au fost îngreunate de lipsa datelor brute de la primele cazuri COVID-19. Organismul ONU a cerut o investigaţie suplimentară şi a îndemnat China să împărtăşească datele brute, dar solicitările au fost respinse de Beijing.

În februarie, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că biroul crede că virusul provine cel mai probabil dintr-un laborator.

Departamentul american al Energiei ar fi ajuns la aceeaşi concluzie, în timp ce alte agenţii guvernamentale americane fie rămân nehotărâte, fie susţin teoria că virusul ar proveni de la gazde animale.

Gao este una dintre cele cinci persoane pe care Subcomisia selectivă a Camerei Reprezentanţilor din SUA pentru Pandemia de Coronavirus vrea să le interogheze cu privire la originea virusului. De asemenea, comisia a solicitat acces la Dr. Shi Zhengli, directorul Centrului pentru boli infecţioase emergente al WIV, la Dr. Ben Hu şi Huang Yanling, cercetători la institut, şi la Dr. Chen Wei, general în Armata Populară de Eliberare a Partidului Comunist Chinez, care a preluat laboratorul în februarie 2020.

Într-una dintre teoriile privind scurgerile de informaţii din laborator, s-a speculat că Huang ar fi fost "pacientul zero" şi că ar fi murit din cauza COVID-19, datorită lipsei de informaţii personale din profilul său WIV. Ulterior, WIV a publicat o declaraţie în care se spune că Huang a părăsit Wuhan în 2015 şi că era în viaţă şi bine. Nu este clar unde a locuit Huang şi ea nu a acordat niciun interviu presei şi nu a făcut nicio declaraţie.

Luna trecută, Gao a declarat la un summit de la Londra privind pregătirea pentru pandemii că nu a existat "nicio dovadă despre animalele de la care [provine] virusul", după ce un grup internaţional de oameni de ştiinţă a declarat că a găsit legături între câinii raton şi COVID-19 în Wuhan.

Ren Ruihong, fost şef al Departamentului de asistenţă medicale la Crucea Roşie chineză, a declarat pentru Radio Free Asia că comentariile lui Gao sunt în conformitate cu retorica oficială a Beijingului, potrivit căreia virusul a fost "răspândit în China din Statele Unite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură