Forţele pro-ruse din Donbass atacă pe toată linia frontului

Separatişti pro-ruşi călătoresc cu un tanc în apropierea oraşului Doneţk, estul Ucrainei, 22 ianuarie 2015
Separatişti pro-ruşi călătoresc cu un tanc în apropierea oraşului Doneţk, estul Ucrainei, 22 ianuarie 2015 (Captură Foto)

Un soldat ucrainean a fost ucis şi patru au fost răniţi, marţi, în timp ce Kievul a acuzat forţele ruseşti de bombardamente extinse cu obuze de mortier în încercarea de a lua cu asalt liniile ucrainene din estul regiunii Donbass.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că va convoca o şedinţă a consiliului de securitate ucrainean pentru a discuta ofensiva pro-rusă numind-o „provocare cinică” şi încercare de a perturba procesul de pace.

Un conflict între trupele ucrainene şi forţele susţinute de ruşii din estul Ucrainei a ucis peste 13.000 de oameni din 2014, în ciuda unui acord de încetare a focului încheiat în 2015.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi arme grele pentru a proteja luptătorii separatişti în regiunile Doneţk şi Luhansk, acuzaţie pe care Moscova a negat-o.

Luptele au apărut în ultimele zile pe măsură ce Ucraina şi Rusia se pregătesc pentru un alt summit, alături de liderii Franţei şi Germaniei, pentru a încerca să ajungă la un acord de pace.

"Aceasta nu este doar o provocare cinică ... este o încercare de a perturba procesul de pace din Donbass, care începuse să facă paşi mici, dar consecvenţi", a spus Zelenski într-o declaraţie.

Zelenski a ajuns la putere anul trecut promiţând că va pune capăt conflictului. Ucraina şi Rusia au implementat unele măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv schimburi de prizonieri şi retrageri treptate de trupe în zonele desemnate. Schimburile au fost, însă, controversate în Ucraina, deoarece Zelenski a eliberat nu numai luptători de pe frontul de est ci autori ai masacrului din Euromaidan, condamnaţi pentru că au tras în civilii care protestau în Kiev împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici.