Formatul cărţilor de identitate va fi schimbat. Ce vor avea în plus noile buletine
Începând cu 1 iulie 2013 cărţile de identitate eliberate pentru cetăţenii români vor avea o nouă înfăţişare, după model european. Prin urmare, persoanele care îşi vor face pentru prima oară un buletin sau îl vor schimba pe cel vechi, pot opta pentru cărţile de identitate electronice, ce vor include amprenta şi imaginea facială, anunţă b365.ro.
Cu toate acestea, mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din România, 46 la număr, nu sunt de acord cu acest nou tip de cărţi de identitate, anunţând că au depus un memoriu împotriva emiterii acestor noi tipuri de buletine. Motivul invocat de aceştia este dispariţia caracterului personal al cetăţeanului.
Dimensiunile noii cărţi de identitate şi a celei electronice va fi de 85,6 x 54,0 mm, în format ID-1, adică aproximativ cât un permis de conducere. Informaţiile vor fi tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.
Momentan actualele cărţi de identitate care sunt eliberate de secţiile de poliţie sunt în format ID-2, respectiv dimensiuni de 105 x 74 mm, iar informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.
"Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au declarat specialiştii de la Interne.
În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, aceasta va fi de tip smart card.
"Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea ca, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a doua degete", au adăugat specialişti de la Biroul de Evidenţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Sursele citate mai sus susţin că amprentele se vor colecta numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor.
"Avantajul buletinului biometric este că permite autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice. În plus, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document", au mai precizat specialiştii.
Cât despre valabilitatea noilor buletine, indiferent dacă cetăţenii vor opta pentru cele în format electronic sau cele simple, va avea acelaşi termen, adică patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani şi cinci ani pentru cei care au peste 18 ani.