Fondul Semincer Select al UE va permite obţinerea unei roade mai bune şi mai bogate de cartofi moldoveneşti
alte articole

Fondul Semincer Select al UE va permite obţinerea unei roade mai bune şi mai bogate de cartofi moldoveneşti. O astfel de opinie are preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi, Petru Iliev. Potrivit ”Infotag”, expertul a rezumat rezultatele colectării roadei din anul acesta, anunţând despre indici pozitivi. Potrivit lui, anul acesta roada a crescut cu 30% în comparaţie cu 2012 şi a constituit în jur de 290 mii tone.
"Anul acesta am obţinut rezultate de 22 - 25 tone/ha în raioanele din centru şi sud, şi în jur de 30 tone/ha în raioanele din nordul ţării. Astfel de rezultate oferă posibilitatea de a asigura Moldova cu cartofi, şi chiar sperăm că vom reuşi să exportăm 5%", a spus Iliev.
Acesta a menţionat că "indiferent de roada bună, în regiune se aşteaptă o creştere minoră a preţurilor din cauza imposibilităţii de a strânge toată roada".
"Cel mai probabil că preţul la cartofi va creşte până la limita de 5 - 6 lei/kg, însă cauza acestei majorări nu este lipsa de roadă şi imposibilitatea de a o strânge pe toată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Astfel de rezultate se înregistrează nu doar în Moldova dar şi în Germania şi Rusia", consideră acesta.
Expertul a accentuat că semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE nu va duce la falimentarea întreprinderilor agricole din ţară.
"Dacă piaţa moldovenească se va deschide pentru companiile europene atunci producătorii autohtoni de cartofi nu vor avea mult de pătimit. Va creşte capacitatea de concurare a produselor noastre deoarece vom putea realiza seminţe din UE, obţinând o roadă bogată", a comunicat Iliev.
Preşedintele asociaţiei a menţionat că un alt avantaj al semnării Acordului va fi posibilitatea de deschidere în Moldova a fabricii de prelucrare a cartofului.
"Câţiva ani în urmă au fost întreprinse tentative de a deschide în Moldova o uzină de prelucrare, însă autorităţile de atunci au răspuns prin refuz. Dar dacă este să ne uităm din altă perspectivă, este o posibilitate pentru producătorii noştri de a nu-şi face griji în privinţa pieţei de desfacere", este convins Iliev.
Anul trecut din cauza roadei proaste, Moldova devenit cel mai mare importator de cartofi din Ucraina, importând în jur de 7 mii tone. În ultimii ani, suprafeţele date pentru cultivarea cartofilor se măresc în permanenţă în Moldova, în special, în raioanele din nord. La finele săptămânii trecute, în satul Corjeuţi, raionul Briceni a avut loc "Festivalul Cartofului".