Fondul norvegian de investiţii ar putea renunţa la companiile care ajută Israelul în războiul din Gaza şi teritoriile ocupate [Reuters]

Gaza, după bombardamentele israeliene (Mustafa Hassona / Anadolu / Getty Images)
Redacţia
04.09.2024

Agenţia Reuters transmite că fondul de investiţii norvegian, în valoare de 1,7 trilioane de dolari, ar putea fi nevoit să renunţe la acţiunile companiilor care încalcă o nouă interpretare, mai dură, a standardelor etice ale organismului de supraveghere a fondurilor pentru companiile care sprijină operaţiunile Israelului în teritoriile palestiniene ocupate.

Consiliul de etică al celui mai mare fond suveran de investiţii din lume a trimis o scrisoare Ministerului de Finanţe la 30 august, văzută de Reuters, care rezumă definiţia recent extinsă a comportamentului neetic al întreprinderilor. Schimbarea nu a fost raportată anterior.

Scrisoarea nu a specificat câte şi nici nu a numit companiile ale căror acţiuni ar putea fi vândute, dar a sugerat că ar fi un număr mic, în cazul în care consiliul de administraţie al băncii centrale, care are ultimul cuvânt, ar urma recomandările făcute de consiliu.

O companie a fost deja identificată pentru dezinvestire în conformitate cu noua definiţie, a declarat acesta.

„Consiliul de etică consideră că orientările etice oferă o bază pentru excluderea altor câteva companii din Fondul guvernamental de pensii Global, în plus faţă de cele deja excluse”, a scris organismul de supraveghere, indicând numele oficial al fondului suveran de investiţii al Norvegiei.

Fondul a fost un lider internaţional în domeniul investiţiilor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG). Acesta deţine 1,5 % din acţiunile cotate la bursă din lume în 8.800 de companii, iar dimensiunea sa are influenţă.

De la începutul războiului din Gaza, în octombrie, organismul de supraveghere etică a fondului a investigat dacă mai multe companii nu se încadrează în orientările sale de investiţii permise.

Scrisoarea spunea că „se aşteaptă ca sfera excluderilor să crească într-o oarecare măsură” în cadrul noii politici.

Printre companiile pe care organismul de supraveghere le-ar putea analiza se numără RTX Corp (RTX.N), General Electric (GE.N), şi General Dynamics (GD.N). Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, acestea produc arme utilizate de Israel în Gaza, unde ofensiva sa militară a ucis aproape 41.000 de palestinieni. Companiile nu au răspuns încă la solicitările de comentarii.

Fondul deţinea investiţii în valoare de 1,41 miliarde USD în Israel la 30 iunie, în 77 de companii, conform datelor fondului, inclusiv companii implicate în sectorul imobiliar, bancar, energetic şi al telecomunicaţiilor. Acestea au reprezentat 0,1% din totalul investiţiilor fondului.

NOU AVIZ JURIDIC

În ceea ce priveşte Gaza, consiliul se concentrează pe producătorii de arme din ţările care nu participă la Tratatul privind comerţul cu arme, un acord din 2014 privind comerţul cu arme convenţionale. „Acest lucru priveşte în principal companiile americane”, se arată în scrisoare, fără a numi vreuna.

Aceasta a adăugat: „Există foarte puţine companii relevante rămase în fond”, în parte pentru că mulţi producători americani de apărare au fost deja excluşi pentru producerea de arme nucleare sau muniţii cu dispersie.

Normele etice ale fondului sunt stabilite de Parlamentul norvegian. Actualizarea definiţiei etice de către organismul de supraveghere rezultă parţial dintr-un aviz emis în iulie de Curtea Internaţională de Justiţie cu privire la ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel.

Curtea a luat poziţie cu privire la „mai multe fapte şi aspecte juridice noi” care ar putea face ca „societăţile cu o legătură mai puţin directă cu încălcarea normelor” să încalce normele etice, se arată în scrisoare, fără a oferi exemple.

Noua definiţie a încălcărilor etice se bazează pe constatarea CIJ că „ocupaţia în sine, politica de colonizare a Israelului şi modul în care Israelul utilizează resursele naturale din zonele respective sunt în conflict cu dreptul internaţional”, se arată în scrisoare.

Fondul a renunţat anterior la nouă companii care operează în Cisiordania ocupată în cadrul politicii sale anterioare. Operaţiunile acestora includ construirea de drumuri şi case în aşezările israeliene din Ierusalimul de Est şi Cisiordania şi furnizarea de sisteme de supraveghere pentru zidul israelian din jurul Cisiordaniei.

Consiliul pentru etică face recomandări consiliului de administraţie al băncii centrale, care administrează fondul. Banca urmează adesea sfaturile organismului de supraveghere de a exclude societăţi, dar nu întotdeauna.

Banca poate, de asemenea, să pună în vedere unei societăţi să îşi schimbe comportamentul sau să ceară conducerii fondului să se implice direct. Societăţile desemnate pentru dezinvestire nu sunt numite până când fondul nu vinde acţiunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor