FMI recomandă României să introducă taxa pe carbon. Cât de mult s-ar scumpi vieţile românilor [Analiză]

(Scott Olson/Getty Images*)
Andrei Popescu
02.02.2024

Delegaţia FMI care a vizitat România a făcut o serie de recomandări Guvernului Român, la sfârşitul misiunii sale, pentru a reduce deficitul bugetar, una dintre ele fiind introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor şi construcţiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.

Taxa de carbon este o taxă nouă care se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluaţi şi pentru utilizarea combustibililor fosili în transportul rutier.

Potrivit unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, un imobil care foloseşte gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kwh consumat 0,205 kg CO2, astfel avem următoarele situaţii:

  • Un apartament cu 2 camere emite cca 2 t CO2/an
  • Un apartament cu 4 camere emite cca 3 t CO2/an
  • O casă de cca 120 mp mediu izolată emite cca 6 t CO2/an

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcţii, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, ar urma ca pentru gazele consumate, să le scoată din buzunar pe lângă factura de gaze şi:

  • cca. 800 lei/an (apartament cu 2 camere), adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kwh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 3.900 lei/an
  • cca. 1200 lei/an (apartament cu 4 camere), adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale, considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kwh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 5.850 lei/an
  • cca. 2400 lei/an (imobil de tip casă), adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kwh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 11.700 lei/an.

Un imobil care foloseşte lemnele emite într-un an pentru fiecare kwh consumat 0,390 kg CO2, astfel o casă de cca 120 mp mediu izolată emite cca 11 t CO2/an.

În ceea ce priveşte introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcţii, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile pe care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care locuieşte într-o casă sunt de cca. 4.680 lei/an, adică o creştere cu 48%, faţă de costurile actuale cu lemnele considerând preţul lemnelor de 800 lei/mc, respectiv costul total cu lemnele urmează să ajungă la cca. 14.280 lei/an, conform analizei.

De asemenea, continuă asociaţia, într-un an, pentru fiecare km parcurs, un automobil Dacia Logan emite 0,116 kg CO2, astfel că la cca 15.000 km parcurşi în medie într un an se emit cca 2 t CO2/an.

Prin urmare, introducerea unei taxe pe carbon, în sectorul transporturi, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, va duce la situaţia în care costurile pe care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care foloseşte o maşină Dacia Logan să ajungă la cca. 800 lei/an, adică o creştere cu 12% faţă de costurile actuale cu combustibilul considerând preţul acestuia 6,5 lei/l, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an.

Totodată, taxa de CO2 pe construcţii şi în transporturi va aduce scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile, pe care asociaţia le apreciază de cca 10%.

În cazul în care s-ar aplica taxa de carbon, cheltuielile la nivelul populaţiei ar creşte cu aproximativ 8% pentru gospodăriile din mediul urban şi cu aproximativ 10% pentru gospodăriile din mediul rural.

În acest context, asociaţia atrage atenţia că, odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a-şi achita toate cheltuielile la veniturile actuale.

În concluzie, arată analiza, chiar dacă această taxă pe CO2 ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creştere a nivelului de sărăcie al românilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor