FMI recomandă prudenţă în reducerea dobânzii cheie şi solicită menţinerea cerinţelor privind rezervele

Epoch Times România
02.04.2012

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă prudenţă în reducerea dobânzii cheie şi cere autorităţilor să menţină cerinţele privind rezervele atât pentru depozitele consitituite în monedă locală cât şi pentru cele în valută.

"În timp ce impactul reducerilor ratei dobânzii asupra cursului de schimb şi fluxurilor de capital pare a fi limitat până în prezent, autorităţile sunt conştiente de riscurile potenţiale pentru inflaţie rezultate din creşterea preţurilor administrative şi excesul volatilităţii ratei de schimb ca urmare a instabilităţii pieţei financiare. În lumina acestor riscuri, echipa recomandă prudenţă în continuarea reducere a dobânzii, şi a cerut autorităţilor să menţină cerinţele existente privind rezervele minime obligatorii atât la depozitele în moneda locală şi cât şi la depozitele în valută", se arată în raport.

FMI menţionează că BNR a aprobat recent un regulament nou privind relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele cu scadenţe reziduale de peste doi ani, care au fost menţinute peste acestă dată. Anterior, aceste depozite au fost încă supuse rezervelor minime obligatorii chiar şi după extinderea scadenţei la peste doi ani.

De asememea, FMI aminteşte faptul că Banca Naţională a României redus treptat rata dobânzii de politică monetară, pe fondul atenuării presiunilor inflaţioniste. Din noiembrie, BNR a redus cumulativ cu 75 de puncte de bază dobânda la 5,5. Raportul FMI nu face referire la ultima reducere a dobânzii cheie, de 0,25 puncte procentuale.

"Rata de schimb a slabit uşor în ultimele luni, ceea ce duce la o relaxare în continuare a poziţiei monetare. Cu toate acestea, inflaţia este de aşteptat să rămână în banda ţintită de banca centrală de 3% plus minus un procent, având în vedere cererea internă slabă şi presiunile slabe ale preţurilor alimentor la nivel mondial precum şi şi preţurilor la energie", se mai spune în raportul FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor