Flota Greciei va continua transportul petrolului rusesc aprobat, în ciuda noilor sancţiuni ale UE [Surse]

Petrolierul grec Green Admire (X - screenshot)
Redacţia
23.07.2025

Operatorii de petroliere greceşti care transportă exporturile aprobate de petrol rusesc vor continua să facă acest lucru, în ciuda unui nou val de sancţiuni mai severe impuse de Uniunea Europeană, care vor înăspri şi mai mult restricţiile, au declarat vineri surse din domeniul transportului maritim, potrivit publicaţiei Ekathimerini.

O mare parte din petrolul rusesc este exportat în prezent de o aşa-numită „flotă fantomă” de tancuri nereglementate, dar datele privind transportul maritim arată că navele deţinute de Grecia, care fac parte din cea mai mare flotă de tancuri din lume, transportă şi o parte din petrolul rusesc care nu face obiectul sancţiunilor şi nu depăşeşte plafonul de preţ.

Vineri, UE a convenit asupra unui al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, inclusiv măsuri menite să lovească şi mai puternic industria energetică vitală a acesteia.

Măsurile se concentrează pe un plafon de preţ sub care UE va încerca să împiedice achiziţionarea de ţiţei rusesc la un preţ inferior cu 85% faţă de preţul mediu de pe piaţă. În prezent, acest plafon este de aproximativ 47,60 USD pe baril, mult sub plafonul de 60 USD, în mare parte ineficient, pe care Grupul celor şapte puteri occidentale a încercat să îl impună.

Companiile de transport maritim greceşti, care asigură zeci de transporturi de petrol din Rusia în fiecare lună şi aproximativ 20% din totalul comerţului, vor continua să transporte cât pot, au declarat surse care au dorit să rămână anonime din cauza caracterului sensibil al problemei.

Deşi va fi mai dificil, astfel de tranzacţii rămân „realizabile”, a declarat o sursă dintr-o companie greacă de transport maritim implicată în comerţ.

„Atât timp cât comercianţii continuă să cumpere petrol la acest preţ, lucrurile nu se vor schimba prea mult, vom respecta noul plafon.”

Oficialii ministerului grec al transporturilor maritime nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Până în prezent, SUA nu a manifestat nicio intenţie de a se alinia la plafonul de preţ al UE. Deoarece cea mai mare parte a petrolului este vândută în dolari şi numai băncile americane pot restricţiona compensarea plăţilor în dolari, este probabil ca această măsură să limiteze eficacitatea iniţiativei UE.

Cu toate acestea, va adăuga complexităţi comerţului cu petrol rusesc desfăşurat în conformitate cu sancţiunile de către firmele europene.

„Similar cerinţelor anterioare, acestea vor trebui să respecte noul plafon de preţ al UE şi să se asigure că tranzacţionează numai produse conforme cu plafonul de preţ. Ne aşteptăm la o perioadă de tranziţie de 90 de zile pentru transportul şi serviciile conexe ale petrolului brut rusesc pentru contractele încheiate până la 18 iulie”, a declarat Leigh Hansson, partener în domeniul sancţiunilor la firma de avocatură Reed Smith.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor