Florin Cîţu, ironic: O fi Dragnea puternic în PSD dar nu poate să dea lege să elimine ciclul economic

PSD a luat resurse din sectoare profitabile ale economiei şi le-a direcţionat discreţionar către alte sectoare de interes politic, pentru că aduceau voturi, a atras atenţia liberalul Florin Cîţu.
Florin Cîţu(Senator PNL),
Florin Cîţu(Senator PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

În ultimii 8 ani au existat tot felul de subvenţii care au distorsionat sistemul economic. Cine corectează aceşti ani de intervenţionism discreţionar, piaţa sau politicul, se întreabă, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank.

"Subvenţia prima casă a făcut exact ce anticipam. A crescut îndatorarea pentru cea mai vulnerabilă parte a societăţii. Cei cu venituri minime şi mici. Această categorie este cea mai expusă la riscul ciclului economic (o fi Dragnea puternic în PSD dar nu poate să dea lege să elimine ciclul economic). Iar lucrurile stau şi mai rău dacă ne gândim că subvenţia "prima casă" nu apare în datoria publică dar atunci când va creşte rata creditelor neperformante în acest sector va apărea imediat în deficitul bugetar", a declarat Florin Cîţu.

Liberalul a remarcat că programul prima casă este doar un exemplu în acest sens, din multe altele.

"În ultimii 8 ani au existat tot felul de subvenţii care au distorsionat sistemul economic. Mai simplu, au luat resurse din sectoare profitabile ale economiei şi le-au direcţionat discreţionar către alte sectoare de interes politic (aduceau voturi). Nu ne putem aştepta de la PSD să corecteze aceste dezechilibre. PSD adaugă. Start-up nation, subvenţii pentru ferme de porci, gratuităţi, salarii crescute din pix etc... Corecţia o să vină natural", a precizat Florin Cîţu.

Potrivit senatorului PNL, intervenţionismul discreţionar care distorsionează alocarea de resurse în economie vine de la politicieni populişti.

O să fie mai rău ca în 2008?

"Nu stiu sigur dar avem o datorie publică de trei ori mai mare, aşa că sunt şanse mari să doară mai rău... Totuşi, stiu sigur că nicio economie nu poate merge la nesfârşit cu dezechilibrele prezente acum în economia noastră. Aşa că ar fi bine să căutaţi protecţie acum pentru activele proprii", a afirmat Florin Cîţu.