Flashmob la CEC: Tinerii cer să voteze acolo unde îşi fac studiile

Deşi conducerea Comisiei Electorale Centrale a anunţat, încă de miercuri, că nu modifică regulile de votare de la primul la al doilea tur de scrutin, un grup de studenţi au depus joi la CEC o petiţie prin care insistă să voteze acolo unde îşi fac studiile.
Tinerii la discuţii cu Alina Rusu, şefa CEC
Tinerii la discuţii cu Alina Rusu, şefa CEC (captură foro)
Maria Maevschi
03.11.2016

Un grup de studenţi au protestat, joi, în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, solicitând să le fie respectate drepturile şi să li se permită să voteze în localităţile în care îşi fac studiile, marea majoritate aflându-se în Chişinău. Aceştia au venit în faţa instituţiei cu pancarte scandând: ''Vrem să votăm'', ''Votul meu contează'', ''Voi daţi afară tinerii din ţară'', ''Nouă ne pasă'', ''Jos comisia Electorală''.

''Eu cred că ar fi fost mult mai simplu dacă votăm acolo unde ne facem studiile, deoarece cheltuielile pentru deplasările spre localităţile de baştină sunt prea mari şi nu ne putem permite să mergem acasă'', a declarat, conform privesc.eu, unul dintre tinerii prezenţi la protestul de joi din faţa Comisiei Electorale Centrale.

Printre tinerii prezenţi la flashmob, se afla şi un membru al Organizaţiei de tineri ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, condus de candidatul la funcţia de preşedinte, Maia Sandu. Acesta a venit să anunţe tinerii protestatari că, în timp ce ei îşi exprimă doleanţele faţă de guvernare „Parlamentul a respins iniţiativa prin care studenţilor li s-ar fi permis să voteze acolo unde-şi fac studiile, pentru a nu fi nevoiţi să meargă în localitatea de baştină.

Partidele care au votat pentru această iniţiativă sunt cele care nu reprezintă studenţii, Partidul Democrat care are cea mai mare organizaţie de studenţi în ţară, dar când vine vorba să ne apere drepturile ei nu o fac, Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor”.

Fostul membru al Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urîtu, a venit în faţa instituţiei pentru a susţine tinerii. Acesta consideră că, odată ce sistemul informaţional automatizat de stat nu funcţionează cum ar trebui s-o facă, atunci nici oamenii nu pot vota unde îşi doresc.

Tinerilor li s-a permis să intre, până la urmă, în incinta instituţiei pentru a depune o petiţie prin intermediul căreia îşi cer dreptul să voteze în localităţile în care îşi fac studiile. Preşedintele CEC, Alina Rusu, i-a întâmpinat, iar după o discuţie cu tinerii, aceasta a precizat că „neapărat ne vom adresa către rectorii instituţiilor de învăţământ pentru a se ocupa de perfectarea vizele de reşedinţă. Tinerii locuiesc în cămin, dar din păcate nu au vize”.

Amintim că, în prima campanie electorală, candidatul independent, Valeriu Ghileţchi, a venit în Parlament cu propunerea de a permite studenţilor şi elevilor cu drept de vot să voteze în localităţile în care îşi fac studiile, aşa cum s-a procedat la alegerile parlamentare din 2014. La acel moment, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a stipulat că, această propunere ar veni în contradicţie cu legea, astfel că a respins includerea acesteia pe ordinea de zi, iar acum cei mai mulţi deputaţi chiar au votat împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor