Fixaţiile lui Netanyahu generează conflicte cu Mossadul şi blochează negocierile cu Hamas

Benjamin Netanyahu, 2 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
09.09.2024

Benjamin Netanyahu se confruntă cu o ruptură cu Mossadul şi Armata israeliană din cauza negocierilor cu ostaticii, iar membrii seniori ai cabinetului se ceartă deschis cu privire la încheierea războiului din Gaza, potrivit Telegraph.

Dezacordurile dintre serviciile de securitate şi biroul prim-ministrului cu privire la semnarea unui acord de încetare a focului au crescut în ultimele săptămâni şi au început să fie dezvăluite publicului prin intermediul unei campanii de scurgeri.

Acest lucru se întâmplă în timp ce miniştrii se ciocnesc în cadrul unor reuniuni-cheie privind securitatea, fiind raportate atât voci ridicate cât şi lovituri cu pumnul în masă cu privire la termenii unui acord care ar putea elibera o parte dintre ostaticii rămaşi.

Diviziunile la vârful guvernului s-au intensificat de la uciderea sâmbăta trecută a şase ostatici într-un tunel din Gaza, care a dus la proteste în masă şi la o grevă generală pentru a opri războiul şi a semna un acord de încetare a focului.

Echipa de negociere a ostaticilor, condusă de David Barnea, directorul Mossad, şi Ronen Bar, şef al serviciilor de securitate internă Shin Bet, doreşte să încheie un acord de compromis cu Hamas pentru a pune capăt războiului, dar sunt frustraţi de politică lui Netanyahu.

„Este clar că atât echipa de negociere, cât şi guvernul sunt frustraţi unii de ceilalţi”, a declarat pentru Telegraph o sursă israeliană la curent cu discuţiile privind încetarea focului.

În contextul apropierii aniversării zilei de 7 octombrie şi al tulburărilor în masă, şefii serviciilor de informaţii doresc să ajungă la o încetare a focului şi să îi scoată pe ostatici, o poziţie pe care pare să o fi adoptat şi armata.

Dar Netanyahu a refuzat să renunţe la cea mai recentă cerere a sa: controlul deplin asupra coridorului Philadelphi, o zonă tampon îngustă care separă Egiptul de Gaza.

Tensiunile au atins apogeul la o reuniune a cabinetului de securitate săptămâna trecută, când Netanyahu şi Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, s-ar fi luat la bătaie în timpul unui vot privind păstrarea controlului asupra coridorului Philadelphi de către Israel.

Bătaia a ajuns în presă

Cearta verbală a fost divulgată de canalul 12 din Israel, care a dezvăluit modul în care Barnea a anunţat cabinetul că nu există nicio „logică” pentru a vota acum pe această temă.

„În orice caz, negocierile se concentrează în prezent asupra (altor probleme) şi nu asupra coridorului Philadelphi”, a declarat Barnea, dezvăluind adâncirea diviziunii dintre Netanyahu şi echipa de negociere.

Herzl Halevi, şeful Statului Major al Armatei, a contestat, de asemenea, insistenţa lui Netanyahu de a păstra controlul asupra coridorului, afirmând că armata va şti „cum să intre şi să revină” în coridor la sfârşitul primelor şase săptămâni de încetare a focului.

„Există suficiente constrângeri în cadrul discuţiilor, nu trebuie să mai adăugaţi încă una”, ar fi spus Halevi.

Dar atmosfera a devenit ostilă atunci când Gallant l-a confruntat direct pe prim-ministru cu privire la faptul dacă este dispus să sacrifice vieţile ostaticilor, întrebându-l: „Dar atunci când sunt în joc 30 de vieţi? Ce faceţi?”

„Rămân pe (coridorul) Philadelphi. Doar negocierile hotărâte îl vor forţa (pe Yahya Sinwar, liderul Hamas) să cedeze”, ar fi răspuns Netanyahu.

Gallant l-a acuzat pe prim-ministru că şi-a „impus” poziţia în faţa comandanţilor apărării.

Pumni daţi în mese şi scuipături

„Ei aveau propriul lor plan. Aţi condus negocierile de unul singur de când cabinetul de război s-a destrămat (în iunie). Aflăm despre decizii abia după aceea”, a spus Gallant furios. „Negociatorii au schiţat hărţile aşa cum aţi dorit, dar ei au avut o poziţie diferită”, a adăugat el.

Netanyahu ar fi dat cu pumnul în masă, cerând un vot asupra coridorului.

De asemenea, a izbucnit o dispută între Gallant şi Ron Dermer, ministrul Afacerilor strategice, după ce acesta din urmă a declarat că prim-ministrul „poate face tot ce doreşte”.

„Într-adevăr, prim-ministrul poate lua toate deciziile şi poate, de asemenea, să decidă uciderea tuturor ostaticilor”, a răspuns Gallant cu ironie.

Netanyahu blocat în războiul etern

De asemenea, criticii susţin că Netanyahu blochează un acord pentru a se putea agăţa de putere. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a declarat săptămâna trecută că guvernul este blocat într-un „război etern care nu are şi nu va avea niciodată o dată de încheiere”.

Un oficial israelian l-a apărat pe Netanyahu şi insistenţa sa de a păstra controlul asupra frontierei. Aceştia au declarat pentru Telegraph că problema coridorului Philadelphi a fost „convenită” în „propunerea” prezentată de SUA, Qatar şi Egipt la 16 august.

„Toată lumea înţelege că Israelul trebuie să rămână de-a lungul coridorului Philadelphi”, a declarat oficialul.

De asemenea, oficialul nu a fost de acord cu afirmaţia IDF conform căreia Israelul poate prelua controlul asupra coridorului la un moment dat, dacă este necesar.

„Ei bine, am mai auzit asta şi nu vom cădea din nou în capcană. Am plătit un preţ prea mare”, a declarat oficialul.

În timp ce disputele interne din Israel continuă, se pare că Hamas şi-a mărit pretenţiile pentru mai mulţi prizonieri palestinieni în schimbul ostaticilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor